Izvor: Blic | Četvrtak, 21.01.2016.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kur-salon u Banji Koviljači postao ruina

Kur-salon u Banji Koviljači bilo je mesto gde se nekad provodila elita i kraljevske i Titove Jugoslavije, u njemu je radila prva kockarnica na Balkanu, a danas se raspada.

Kur-salon u Banji Koviljači propada pred očima meštana, koji ne mogu ništa da učine osim da žale za tim simbolom kraljevske banje. Ovaj nekada mondenski objekat, građen između 1928. i 1932. godine na inicijativu kralja Aleksandra Karađorđevića, danas je pred urušavanjem. Koliko je Kur-salon nekada bio značajan, govore i podaci da je u njemu otvorena prva kockarnica na Balkanu, tu je održan prvi izbor za mis Jugoslavije, u njemu je Emir Kusturica snimao deo filma "Otac na službenom putu", za koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, poslužio je kao mizanscen za seriju "Nepobedivo srce", a u njemu je i Lepa Brena osamdesetih godina počinjala karijeru.

U potpunom raspadanju je svečana sala sa 450 mesta, restoran sa 220 mesta, pansion sala sa 150 mesta, po dva ovalna i okrugla salona. Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače nedavno je postavila žutu traku oko dvorane kako bi upozorila prolaznike na opasnost od padova dela fasade.

Meštanin Vladimir Vulović, turistički radnik i autor prvih monografija o Koviljači, kaže da su građani spremni da se mirno okupe i javno zatraže pomoć države da spreči dalji krah Kur-salona.

- Ovo je bruka za sve. Kur-salon sve manje liči na reprezentativan objekat kojim se osam decenija ponosio čitav podrinjski kraj. Danas gledamo kako sa njega otpada malter, kako se raznosi ono malo imovine što je ostalo, prozori su polupani, polomljene stolice su razbacane po terasi, a na krovu gotovo da i nema oluka. Sve je pretvoreno u ruinu. Ljudi se mogu okupiti i protestovati, ali ovde je potrebna pomoć države - kaže Vulović.

Kur-salon je bio u vlasništvu HTP "Banja Koviljača", koje je od oktobra 2014. u stečaju.

Zavod: Tražićemo novac

Zaštićeni objekti banjskog kompleksa nalaze se u ovogodišnjem programu rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo. Tražićemo novac od Ministarstva kulture, ali njega nema dovoljno za sve aktivnosti. Po usvojenom programu, jedan od investitora zaštitnih radova je i Grad Loznica, koji treba da obezbedi bar deo učešća, kažu u Zavodu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.