NavMenu

Trećina banaka višak na srpskom tržištu - Udeo ispod 5% donosi teškoće u poslovanju

Izvor: Dnevnik Sreda, 20.01.2016. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
U Srbiji trenutno posluje 30 banaka i pet predstavništava. Hoće li se u ovoj godini njihov broj smanjiti ili povećati, ostaje da se vidi. Tek, i analitičari i bankari smatraju da je to previše i da je za Srbiju dovoljno 20 banka pa da konkurencija bude oštra i da svi mogu da posluju bez većih teškoća.

Prvi je temu o prevelikom broju finansijskih kuća na našem tržištu otvorio predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović. On je ocenio da je za bruto društveni proizvod od 33-34 mlrd EUR u Srbiji tridesetak banaka i previše. Zato u uslovima koji vladaju na tržištu svaka treća beleži gubitak. Osim toga, povratak investiranog kapitala je veoma nizak – lane je bio jedan odsto a pre pet godina više od pet. Na drugim tržištima u regionu beleže se bolji rezultati.

Vladimir Medan s Beogradske bankarske akademije kaže da je za Srbiju je optimalan broj banaka oko 20.
- Manje od toga bi vodilo ka smanjenju konkurencije i podeli tržišta, a kada ih je više, teško mogu dobro poslovati. Svaka banka koja kod nas nema udeo na tržištu od 5% susreće se s teškoćama u poslovanju - navodi on.

Medan podseća na to da su do 2003–2004. godine ovde došle velike srednjoevropske banke. One su očekivali privredni rast na duge staze i računale su na posao u Srbiji, a i na veliko tržište s blizu osam miliona stanovnika. Međutim, došla je globalna kriza i s njom problemi. Mnogi planovi se nisu ostvarili.

Ko je otišao iz Srbije, a ko došao?

Prva velika banka koja se povuka s našeg tržišta je belgijska grupacija KBC, pre nešto više od dve godine. Njene klijente preuzela je Societe Generale banka, a licencu Telenor banka. Prošle godine na naše tržište je došla turska Halk banka, koja je za 10,1 mil EUR preuzela Čačansku banku.

Medan napominje da je ta banka bila mala, a cena povoljna pa su se bankari iz Turske odlučili da uđu na naše tržište.

OTP banka je preuzela Findomestic, a ove godine bi trebalo da nastave poslovanje pod jednom kapom. Od ostalih novajlija tu je Exim banka ZRT iz Mađarske. Oni su 14. decembra prošle godine podneli Narodnoj banci Srbije kompletan zahtev za otvaranje predstavništa u Srbiji, a otvorili su ga 8. januara ove godine. Jedini vlasnik kapitala je Republika Mađarska.

– Kada neka banka otvori predstavništvo u nekoj zemlji, to je da bi ispitala tržište i eventualno kasnije i ušla na njega kupovinom ili osnivanjem banke. Pa i Halk banka je tako došla kod nas – kaže Medan.

Jedan od kandidata koji bi mogali otvoriti predstavništvo kod nas je Razvojna banka Azije. Oni su već najavili da su zainteresovani za investiranje u ovaj region, a da li će im predstavništvo biti u Budimpešti ili Beogradu, ostaje da se vidi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.