NavMenu

VUČIĆ: Nema više teških mera, Srbija reagovala na vreme

Izvor: Tanjug Utorak, 19.01.2016. 16:49
Komentari
Podeli
Aleksandar VučićAleksandar Vučić
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da ne očekuje dodatne teške mere u okviru fiskalne konsolidacije, te da građani mogu računati samo na "olakšavanje i poboljšavanje životnog standarda".

Ta procena, objasnio je premijer, temelji se na činjenici da je država na vreme preduzela mere i napravila dobre rezultate, u teškim uslovima, u kojima sada ceo svet uvodi vanredne ekonomske mere.

Prema njegovim rečima, "borba za bolji život u Srbiji tek počinje", a uveren je da građani vide šta je težak i ozbiljan rad koji će doneti prave rezultate i bolji život, a šta su prazna i besmislena obećanja.

On je, povodom sumornih globalnih prognoza koje se tiču svetske ekonomije, istakao da je Srbija na vreme reagovala i da joj dalje ne slede teške, već možda samo neke nepopularne mere.

- Francuska uvodi vanredne ekonomske mere, Medvedev najavljuje dodatno smanjenje plata i rashoda, a kad smo mi preduzimali teške mere, svi su nam se smejali - ukazao je Vučić.

On je naveo da se, međutim, sada polako povećavaju plate i penzije, naplata akciza i poreza nikad nije bila bolja nego u januaru, i to su, kaže, stvari koje će i svi građani morati da počnu da osećaju.

- Naša borba za bolji život tek počinje i uveren sam da građani vide šta je siguran put, stabilnost, šta nisu prazna i besmislena obećanja i da samo težak i ozbiljan rad koji može da donese rezultate - rekao je Vučić.

Upitan da li će se negativni trendovi u svetskoj ekonomiji odraziti na Srbiju, Vučić je rekao da se svetski tokovi odražavaju i na našu zemlju, ali da smo se "dobro spremili".

Vučić je ponovio da bi privredni rast ove godine trebalo da ide preko 2%, iako su MMF i Svetska banka predvideli rast od 1,75% ili 1,8%, a da će, ukoliko se završi posao sa kineskom kompanijom HBIS o "Železari" i EU to odobri, rast biti i veći.

Srbija u Davosu ima čime da se pohvali

Vučić je izjavio i da će se na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu sresti sa stotinak državnika i investitora, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da Srbija tamo ima čime da se pohvali.

- Svet nas hvali i više nego što nam uspehe priznaju u zemlji. Oni to više poštuju. U svetu poštuju ljude koji rade i donose teške odluke, a ne one koji podilaze narodu - primetio je Vučić, poručivši da su pred Srbijom godine dinamičnog razvoja, te da napredak zemlje niko ne može da zaustavi.

Vučić će, kako je ranije najavljeno iz njegovog kabineta, u Davosu boraviti od 20. do 22. januara, gde će prisustvovati nizu skupova svetskih ekonomskih lidera i učestvovati na panelu "Od migracija do integracije".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.