Izvor: eKapija | Utorak, 19.01.2016.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: shutterstock)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.

Beograd je i prethodne godine bio najinteresantniji investitorima. Veliki svetski brendovi poput lanaca "Marriott", "Hilton", "Kempinski" i "Intercontinetal", stigli su u prestonicu su namerom da uzmu deo tržišnog kolača. Za Beogradom, sledi Zlatibor, na kome se gradi jedan od najvećih hotela u Srbiji, otvoren je velelepni spa centar, a najavljena je i izgradnja skijaške infrastrukture. Da krenemo redom...

Hotel
Hotel "Tornik" na Zlatiboru
Iako već dugo najavljivan, Zlatibor bi ove godine konačno trebalo da dobije, po kapacitetu najveći hotel. Upravo taj projekat nalazi se na prvom mestu naše rang liste. Najnoviji član lanca "A hoteli" postaje "Tornik", koji će raspolagati sa 360 soba i apartmana. Kako je za "eKapiju" izjavio Miroljub Aleksić, vlasnik Alco Grupe", u okviru koje posluju i "A hoteli", u sklopu hotela nalaziće se i kongresni kompleks površine 2.250 m2. Kuriozitet je da će na kuli depadansa biti izgrađen i veliki helidrom, što će biti izuzetno značajno za poslovne goste. Rotacioni restoran iz kojeg će se pružati prelep panoramski pogled na Zlatibor svakako će biti još jedna od novina. Otvaranje će biti organizovano fazno.

U retrospektivi 2014. godine o njemu se najviše govorilo, ai čitalo. Sada se, beogradski hotel "Radisson Blu Old Mill" spustio na vicešampionsku poziciju. Istovremeno, stigla je vest da je dobitnik priznanja najvećeg rezervacionog sajta Booking.com - "Guest Review Award". "Radisson" je zauzeo prvu poziciju u pružanju najboljeg iskustva gostima i prosečnu ocenu 9,1. Ovaj autentični hotel osvojio je Booking.com zajednicu svojim izuzetnim dizajnom, izvanrednom uslugom i jedinstvenim "OMB Larder + Lounge" restoranom i barom.

Hotel
Hotel "Courtyard Marriott-Belgrade City Center"
Treću poziciju zauzeo je hotel "Courtyard Marriott - Belgrade City Center", koji je otvoren 17. oktobra prošle godine, po standardima i zahtevima čuvenog hotelskog operatera "Marriott International" koji upravlja sa 4.200 hotela širom sveta. Reč je o investiciji od 30 mil EUR, a investitor je kompanija "PSP-Farman", koja je izgradnjom hotela otvorila više od 100 novih radnih mesta. Izgradnja je završena u rekordnom periodu od 14 meseci.

Za njim sledi još jedno svetsko ime. Grandiozni "Hilton" dolazi u Srbiju sa hotelom koji će imati više od 250 apartmana i soba. U objektu na Slaviji predviđena je i kongresna sala u prizemlju, a iznad nje lokali na 2 sprata. Kako je "eKapija" ranije pisala, investitor u zdanje, beogradska kompanija KMKM, spremna je da uloži 35-40 mil EUR.

Kompanije "Mona" i "Mona hotel management" (MHM) otvorili su u u okviru hotela "Zlatibor Mona" u maju novi velnes centar, a u njega je uloženo 600.000 EUR. Ovaj projekat na Zlatiboru zauzeo je peto mesto naše liste. Velnes centar je dobio novo ruho – proširen je bazen, izgrađeni su novi bazeni sa toplom vodom, napravljen je novi sauna svet sa 2 saune, parnim kupatilom i razulom. Ceo kompleks je dobio veći plažni deo, kao i moderne svlačionice,a nosi i novo ime - Inspirium.

Spa centar
Spa centar "Inspirium"

O izgradnji gondole na Zlatiboru naširoko se raspravljalo, više zbog dozvole za zemljište na kome se gradi, no zbog samog projekta. Gondola, čija gradnja je nakon sedam godina od najavljivanja, počela u avgustu, duga je devet kilometara i povezaće turističko naselje Zlatibora i najviši vrh ove planine Tornik. Sa jednom međustanicom na pola trase, gondola će nositi 55 putničkih kabina sa po deset mesta. Oprema vrednosti od skoro 10 mil EUR kupljena je sredstvima opštine Čajetina od francuske kompanije "Pomagalski".

Sedmu poziciju zauzela je najava izgradnje hotela visoke kategorije iz lanca "Kempinski". Projekat sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, trebalo bi da bude izgrađen u Bloku 11 u Zemunu. Plan detaljne regulacije Bloka 11, obuhvata područje gde se nalazi nekadašnji hotel "Jugoslavija", prostor između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara u Zemunu.

Hotel
Hotel "Kempinski"
Odmah za njim, na osmo mesto se kotirala planina Zlatar, koja je poslednje sedmice decembra postala bogatija za još jedan hotel "Zlatarski biseri". Nalazi se na Babića brdu, na mestu gde se nekada nalazio restoran "Prvi maj". Skijalište "Briježđe" na Zlataru takođe je spremno dočekalo zimsku sezonu. Uredili su dve rekreativne ski staze i postavili lift od 400 metara, kapaciteta 800 skijaša na sat.

Deveta pozicija pripada najavljenoj investiciji u Inđiji i izgradnji akva parka vrednog čak 40 mil EUR. Kako se navodi na sajtu investitora kompanije "BlackOak", otvoreni deo akva parka će se prostirati na 100.000 m2, dok će zatvoreni obuhvatiti površinu od 10.000 m2. Akva park će obuhvatiti sadržaje od velikih bazena sa toboganima, do zatvorenog bazena sa pratećim sadržajima kako bi posetioci mogli sa uživaju u kompleksu i tokom zimskih meseci.

Sa desetog mesta smeška se dolazak hotelske grupe "Intercontinental", koji će sa svojim brendom "Crowne Plaza", nakon Beograda, stići i u Novi Sad. Kako je iz "InterContinental hotelske grupacije" (IHG) najavljeno "Crowne Plaza" vrata će otvoriti na uglu Bulevara Evrope i Futoškog puta, što je zvanična adresa izgrađenog i nikad otvorenog "Holiday Inn"-a u Novom Sadu. Novosadska "Crowne Plaza" će imati 144 soba, a njeno otvaranje predviđeno je tokom 2016. godine.

Najavljeni hotel u Leskovcu
Najavljeni hotel u Leskovcu
Od 11. do 15. mesta naše rang liste plasirali su se: hotel u Leskovcu koji gradi "Delta Real estate", zatim priča o hotelu "Constantine The Great Beograd", i sve popularniji hotel "Envoy Beograd". Bila vam je zanimljiva i vest da "Beograd na vodi" dobija hotel "W Belgrade" i apartmane "BW Residences", kao i najava da će "Delta" otvariti "InterContinental" u Novom Beogradu. Na 16. mestu je otvaranje hotela "Holiday Inn Express Beograd", dok je na 17. poziciji priča o Despotovom gradu, kako nosi naziv projekat u Beogradu, koji je za sada ostao samo na nivou razmišljanja jednog dela Vlade. Pažnju čitalaca "eKapije" privukla je i želja kuvajtskog "Alghanim National" da izgradi spa rizort u Bečeju vredan 120 mil USD. Hotel "Orient Villa Beograd" doneo je istočnjački duh u prestonicu i time zauzeo 20. poziciju.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji ZDRAVSTVO, ENERGETIKA i SAOBRAĆAJ?

Firme:
eKapija.com Beograd
A hoteli - lanac hotela Beograd
Alco group d.o.o. Beograd
Hotel Zlatibor Mona
Mona d.o.o. Beograd
MONA HOTEL MANAGEMENT BEOGRAD
Courtyard by Marriott
PSP Farman Beograd
KMKM Beograd
ZAP d.o.o. Beograd
Opština Čajetina
Skijališta Srbije Beograd
Pomagalski S.A. Voreppe Cedex, France
Hotel Jugoslavija Beograd
Kempinski AG Nemačka
Putevi Zlatar SLOŽNA BRAĆA ZORAN I NELE Drmanovići
Blackoak developments d.o.o. Beograd
Opština Inđija
Hotel Sheraton Novi Sad
InterContinental Hotels Group PLC
Delta Real Estate d.o.o. Beograd
Hotel CONSTANTINE THE GREAT Beograd
ADOC DOO BEOGRAD
Delta Holding d.o.o. Beograd
Beograd na vodi d.o.o. Beograd
Hotel Orient Villa Beograd
Starwood Hotels and Resorts Worldwide, Inc. Stamford
Holiday Inn Express Beograd
Tagovi:
A hoteli
lanac hotela Beograd
Alco group Beograd
hotel Tornik na Zlatiboru
Tornik Zlatibor
hoteli na Zlatiboru
Zlatibor
Hotel Zlatibor Mona
Mona Hotel Management Beograd
Radisson Blu Old Mill Hotel Beograd
Stari mlin
Marriott Beograd
PSP Farman Beograd
Courtyard Marriott Belgrade City Center
hotel Meriot
KMKM Beograd
ZAPP Beograd
hotel Hilton
hotel na Slaviji
novi hoteli u Beogradu
Pomagalski S A Voreppe Cedex France
gondola na Zlatiboru
gondola Zlatibor
izgradnja gondole na Zlatiboru
Milan Stamatović
hotel Kempinski
hotel Jugoslavija
Blok 11
Putevi Zlatar SLOŽNA BRAĆA ZORAN I NELE Drmanovići
hotel Zlatarski biseri
Skijalište Briježđe
Zlatar
zimovanje na Zlataru
smeštaj na Zlataru
skijanje na Zlataru
Blackoak developments Beograd
akva park Inđija
akva park u Inđiji
aqua park Inđija
Crowne Plaza Novi Sad
Kraun Plaza
Holiday Inn hotel u Novom Sadu
IHG
Intercontinental hotels Group
novi hoteli u Leskovcu
hotel Leskovac
smeštaj u Leskovcu
projekti u Leskovcu
Hotel Constantine The Great
Konstantin Veliki Beograd
Hotel Envoy Beograd
Hotel W Belgrade
Hotel Intercontinental Beograd
hotel W Belgrade
apartmani BW Residences
hotel u Beogradu na vodi
Alghanim National
spa rizort u Bečeju
hotel Jugobanka
hotel Orient Villa Beograd
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva
retrospektiva 2015
retrospektiva turizam zabava i rekreacija
retrospektiva turizam zabava i rekreacija 2015
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.