NavMenu

Aerodrom "Nikola Tesla" otpisuje 22,3 mil USD duga kompaniji "Air Serbia"

Izvor: eKapija/Tanjug Utorak, 19.01.2016. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Dušan Atlagić)
Ministarstvo privrede saopštilo je u ponedeljak da su netačne informacije u javnosti o otpisu duga kompanije "Air Serbia" prema aerodromu "Nikola Tesla", objašnjavajući da je "Etihad" učinio uslugu državi i pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa troškovima prema aerodromu u iznosu od 22,3 mil USD.

U Ministarstvu ističu da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće "Air Serbia", država Srbija i "Etihad" dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije "Jat Airways", kao i finansijske obaveze Republike Srbije i "Etihada" kao osnivača nove kompanije.

Srbija se obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno "Etihad" je pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa njihovim troškovima prema aerodromu "Nikola Tesla", čime je "Etihad" zapravo učinio uslugu državi i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca.

Navedenim zaključkom daje se preporuka aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 USD, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine.

U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za kompaniju "Air Serbia" i od 2017. godine kompanija počinje da posluje samostalno.

Podsetimo, mreža KRIK objavila je prethodno da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust više od 22 mil USD duga koji je napravio avioprevoznik "Air Serbia". Kako KRIK navodi u tekstu, to nanosi štetu beogradskom aerodromu koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati više od 2,3 milijarde dinara (22 mil USD) duga koji je "Air Serbia" napravila.

MIHAJLOVIĆ: Otpustom duga niko neće trpeti

(Foto: Teodora Brnjoš)
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je otpust duga koji je zatražen od beogradskog aerodroma predviđen ugovorom i da zbog toga "niko neće trpeti, niti imati štetu".

- Ne vidim nikakav problem što smo ispoštovali ne samo ugovornu obavezu, nego smo omogućili da se dalje radi. To što je država sada uradila jeste da je omogućila da i Aerodrom i "Air Serbia" dalje rade - rekla je ministarka.

Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da postoji ugovor o tome, koji je javan.

- Vi meni hoćete da kažete da će aerodrom imati ozbljne probleme zato što je u ugovoru koji postoji oprošten novac za kompaniju "Air Serbia", ali zar ne mislite da je odlično što je "Air Serbia" ovde, što aerodrom i "Air Serbia" danas funkcionišu i prihode koji ostvaruju su takvi da ne bi to mogli da zamislimo pre dve godine - odgovorila je Mihajlović na pitanje novinara KRIK-a da li je aerodrom na šteti zbog toga.

Ministarka je kazala da je normalno da država vodi računa o svom velikom investitoru, kao što su su to radile sve prethodne vlade. Ona je dodala i da se aerodrom "Nikola Tesla" dobro razvija i jedini u regionu ima trend rasta.

Gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora kompanije "Air Serbia" Siniša Mali rekao je, odgovarajući na pitanja novinara o tome kakvi bi bili bilansi te kompanije da nema otpusta duga, da ne bi bio ovakav bilans i da bi kompanija bila u bankrotu ili stečaju, a Srbija bi bila bez nacionalne aviokompanije.

- Mi ne bismo imali ono što danas imamo i aerodrom bi bio najlošije rangirani aerodrom u regionu. Bez nacionalne aviokompanije, nemate ni rast nacionalnog aerodroma - rekao je Mali.

On je naveo da je "Air Serbia" prošle godine imala profit od skoro 4 mil EUR, pretprošle 2,7 mil EUR i da se ugovorne obaveze ispunjavaju u potpunosti i s jedne i sa druge strane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.