Izvor: Danas | Sreda, 24.10.2007.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Elektromreža Srbije" uvela sistem za upravljanje tržištem struje - investicija od 3 mil EUR

Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" (EMS) uvelo je novi sistem za upravljanje tržištem električne energije koji je u skladu sa standardima Evropske unije. Uvođenje tog sistema u EMS koštalo je 3 mil EUR, a finansirala ga je Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).

Prema rečima koordinatora projekta uvođenja ovog sistema, Miloša Mladenovića, ovo je preduslov za liberalizaciju i otvaranja tržišta električne energije.

- Od 1. januara 2008. godine otvara se veleprodajno tržište za kvalifikovane potrošače i Srbija mora biti tehnički spremna, a ovaj sistem to omogućava - naglasio je Mladenović.

On je objasnio da je novi sistem za upravljanje tržištem električne energije integrisan sa sistemom za dispečersko upravljanje, sistemom za daljinsko prikupljanje obračunskih i mernih podataka, kao i sistemom za prijavu programa rada učesnika na tržištu.

Prema rečima ministra rudarstva i energetike Srbije, Aleksandra Popovića, ovaj sistem je veoma značajan, jer je EMS, zahvaljujući geografskom položaju Srbije, ključan sistem za tranzit električne energije u Evropi i zato je potrebno da primenjuje najmoderniju tehnologiju.

On je podsetio da je ova srpska kompanija drugi sistem operator u Evropi po broju granica koje pokriva, čak osam. Prema rečima Popovića, 2015. godina je krajnji rok za potpunu liberalizaciju i otvaranje tržišta električnom energijom, a Srbija će za to biti spremna mnogo ranije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.