Izvor: Ozonpress | Ponedeljak, 18.01.2016.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Livnica u Guči na prodaju za petinu procenjene vrednosti - Ukupan dug IKG 145 mil EUR

(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Stečajni upravnik "Industrijskog kombinata Guča" Aco Milošević objavio je treću prodaju preduzeća, i to kao pravnog lica (bez obaveza) javnim nadmetanjem. Imovina se nudi po ceni od 166.920.000 dinara, odnosno za 20% procenjene vrednosti. Inače, tržišna vrednost livnice procenjena je na 834 miliona dinara, i to obuhvata, hale, opremu, materijal, prava i šest hektara zemljišta.

Upravnik je prvu prodaju IKG–a oglasio avgusta prošle godine, nudeći fabriku na javno nadmetanje kao pravno lice, po početnoj ceni od 417 miliona (50% vrednosti). Pošto nije bilo zainteresovanih, Milošević je odlučio da preduzeće ponudi takođe kao pravno lice ali prikupljanjem ponuda.

Do zakazanog roka, 26. novembra, prispela je samo jedna koju je, s cenom od 167 miliona dinara, uputilo preduzeće "Oleks" iz Užica, registrovano za sakupljanje sekundarnih sirovina. Pošto je ponuda bila niža od 50 odsto procenjene vrednosti, tražena je odluka Odbora poverilaca IKG – a. Odbijena je većinom glasova (3:2). Za su bili radnici Kombinata i "Piraeus rent", a protiv Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Poreska uprava Srbije, i banke (tri).

Zato se pristupilo trećoj prodaji za koji je, po nacionalnom standardu, stečajni upravnik imao pravo da odredi cenu u rasponu od 20% do 50% procenjene vrednosti.

Bankrotstvo livnice, koja je poslovala u sastavu koncerna "Farmakom" iz Šapca, proglašeno je 20. marta prošle godine. Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna, u sopstvenom planu reorganizacije kojeg Privredni sud u Čačku nije prihvatio, naveo je da ukupan dug IKG–a, kao solidarnog dužnika uključuje i jemstvo za treća lica u sklopu "Farmakoma", i iznosi 17,79 milijardi dinara (145 mil EUR). I, da je, bez tih jemstava, dug kombinata iz Guče dobavljačima, radnicima i državi 3,56 milijardi dinara (29 mil EUR). U trenutku pada u stečaj fabrika je imala 301 radnika.

Dodatne informacije možete pogledati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.