NavMenu

Zaštita Drine - obaveza i šansa

Izvor: RTS Subota, 16.01.2016. 22:08
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
O Drini se dugo govori kao o dragocenom prirodnom potencijalu, ali se i dalje od nje mnogo više uzima, nego što joj se vraća. U očima stranaca, Drina je jedinstveni biser, pa se broj inostranih turista u Bajinoj Bašti godišnje uvećava za 20 odsto. Bajinobaštani žele da sačuvaju lepotu koja im je data, pa pokušavaju da očiste obale reke i spreče zagađenja. Ipak, još uvek je dug put do njenog spokojnog toka.

Nemac Sebastijan Vinše je na Drinu prvi put došao pre nekoliko godina, zbog posla u hidroelektrani "Bajina Bašta". Od tada, svake godine, iz rodnog Regensburga na obali Dunava, prelazi više od 1.000 kilometara da bi odmor proveo na reci koja ga je opčinila.

- Dobri, dragi ljudi i prelepa reka me dovode ovamo. Jedan od najlepših trenutaka u mom životu je bio kada sam ovde ulovio veliku mladicu, i naravno, vratio je u reku - kaže Sebastijan.

Nemac je veoma ponosan na svoj rodni grad, koji je i na Uneskovoj listi svetske baštine, ali ga ribolov iz snova dovodi na Drinu. Ipak, nerazumljiv mu je nemar prema reci koji sreće.

- Ovde kao da je sve van kontrole. Nije kao kod nas. Mi se striktno moramo pridržavati i svojih ekoloških obaveza, svaki ribar je i ribočuvar, a kazne su ogromne - objašnjava Sebastijan.

U Drini živi 30 vrsta riba, među kojima je i "kraljica reke" - mladica. Ribolovci su saglasni da su neophodne nove mere zaštite, usaglašavanje srpskih i bosanskih zakona i bolji nadzor, kako bi se sprečili krivolov, nelegalno vađenje šljunka, stvaranje deponija i drastično smanjenje ribljeg fonda.

(Foto: eKapija)
To mišljenje deli i Goran Radović, svetski prvak u pecanju iz 2014. godine.

- Njoj treba pomoći, da bi bilo više mladice, da bi bilo više tog krupnog lipljana, krupnih belih riba. Ovako, mislim da Drina živi svoje najtužnije dane - kaže Radović.

Nešto se ipak menja. Stotine tona komunalnog otpada mesečno odvoze se u deponiju "Duboko", a pripremaju se i rešenja za otpadne vode Bajine Bašte i izgradnja kolektora i kanalizacije u Crvici.

Direktor Direkcije za izgradnju Bajine Bašte Dušan Glišić kaže da će biti obuhvaćena sva privatna domaćinstva i industrijski kapaciteti.

- Na kraju tog kolektora, pre ispuštanja u reku Drinu otpadnih voda, uradićemo postrojenje za prečišćavanje - kaže Glišić.

Drina je reka trofeja, koja je svet osvojila lepotom, regatom, pa i fotografijom Irene Beker. Njena zaštita je i obaveza i šansa - nemački ribolovci na reci Ebro u Španiji godišnje ostave oko mil EUR prihoda. Za nešto slično, drinska mladica je najbolji mamac, ali, pre toga, mladica se mora sačuvati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.