NavMenu

Razvojna agencija Srbije ima budžet od 8 milijardi dinara - Za nove investicije obezbeđeno 30 mil EUR

Izvor: RTS Petak, 15.01.2016. 12:17
Komentari
Podeli

Razvojna agencija Srbije zvanično je počela da radi 11. januara ove godine, a za ulaganja će na raspolaganju imati ukupno 8 milijardi dinara.

- Zvanični početak je upis u registar u Privrednom sudu 11. januara. Pripremna faza traje mesecima, u završnoj fazi smo preuzeli projekte iz SIEPE i NARR-a- izjavila je savetnica ministra privrede i predsednik Upravnog odbora Razvojne agencije Srbije Tamara Jurenić.

Ona je istakla da nije bilo mogućnosti za fuziju dve stare agencije.

- RAS će samo u nekom delu biti 50% najboljeg što su bili NARR i SIEPA. Ostalih 50% će biti novi projekti - istakla je Jurenić.

Predsednica Upravnog odbora rekla je da će Razvojna agencija za ulaganja imati na raspolaganju ukupno 8 milijardi dinara, od čega je oko 30 mil EUR za nova ulaganja.

Po ranijim propisima, mogućnost za subvencionisanje od strane države imale su samo strane kompanije. Kako je objasnila Jurenić, Zakonom o ulaganjima uvedena je mogućnost subvencija i za domaće investitore.

Prema njenim rečima, imenovan je privremeni direktor RAS-a koji je imao obaveze u toku pripremnih faza, te se sada broj njegovih obaveza iscrpljuje.

- Imenovaćemo uskoro v. d. direktora, pa ćemo raspisati konkurs za direktora RAS-a- navela je Jurenić.



Govoreći o zaposlenima u agencijama SIEPA i NARR, ona je istakla da su sa radnicima u tim agencijama prekinuti radni odnosi uz isplaćivanje otpremnina.

- S druge strane, u tim agencijama ima dosta kvalitetnog kadra, svi mogu da konkurišu i da nađu mesto u Razvojnoj agenciji kad istekne rok od dobijanja otpremnine do zakonske mogućnosti da se konkuriše za neki od poslova u državnoj upravi - naglasila je predsednica Upravnog odbora RAS-a.

Jurenić je ukazala da su SIEPA i NARR radile na oko 125 projekata, koje je preuzela Razvojna agencija Srbije. Uveden je i ekonomski savet čiji će članovi biti direktor Privredne komore Srbije, ministar privrede i direktor RAS-a, koji će vršiti proveru svakog predloga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.