NavMenu

Malteška kompanija "Enemalta" gradi vetroelektranu vrednu 80 mil EUR

Izvor: Jedro.me Četvrtak, 14.01.2016. 15:41
Komentari
Podeli
Na lokalitetu Možura kod Bara malteška kompanija "Enemalta plc" planira da izgradi vetroelektranu, vrednu 80 mil EUR. Instalisana snaga vetroelektrane je 46 MW, sa 23 stuba, što će činiti ukupno 3% proizvodnje električne energije u Crnoj Gori.

- Opština Bar će učiniti što je u okviru njenih mogućnosti da bude dobar partner. Želimo da razvijamo saradnju i na drugim poljima, imamo prostora u oblasti zdravstva i zdravstvenog turizma, i mislim da je ovo početak saradnje koja će se proširiti i na ostala polja - rekao je predsednik Opštine Bar Zoran Srzentić i zahvalio se što su Maltežani odabrali upravo Bar i Crnu Goru za jednu ovako veliku investiciju.

Predsednik Vlade Republike Malte Džozef Muskat je istakao da je ovo izuzetno bitan događaj jer državna firma sa Malte prvi put posle dugo godina direktno investira u nekoj stranoj državi.

- Izgradnja vetroelektrane je važna investicija. Obavezali smo se da ćemo zajedno sa našim partnerima, sa kojima smo osnovali međunarodni konzorcijum, proizvoditi 3% ukupne električne energije u Crnoj Gori i to je ujedno prva investicija u oblasti obnovljivih izvora energije u vašoj državi. Pored toga, izgradnja vetroelektrane će biti druga dodirna tačka između Bara i Malte, jer su investitori "Luke Bar" od nedavno postali i većinski vlasnici "Luke Valeta", što predstavlja kontinuiranu sinergiju između Crne Gore i Malte - istakao je Muskat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.