NavMenu

TABAKOVIĆ: Nema malih i velikih banaka

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.01.2016. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Za Narodnu banku Srbije (NBS) na bankarskom tržištu nema malih i velikih, domaćih i stranih, privatnih i državnih banaka, i pozitivni efekti donetih mera monetarne politike mogu se reflektovati na realni sektor samo u uslovima zdrave tržišne utakmice i konkurencije između učesnika na bankarskom tržištu, kaže guvernerka centrale banke Jorgovanka Tabaković.

- NBS smatra da konkurencija, u uslovima kada je neophodan rast kreditne aktivnosti, ne može biti loša, već samo može da doprinese da se klijentima ponude kvalitetnije usluge uz nižu cenu tih usluga - navela je Tabakovićeva.

Ona je istakla da je centralna banka uspela da, i pored neizvesnosti prisutne u međunarodnom okruženju, merama monetarne politike i supervizorskim aktivnostima održi cenovnu i očuva finansijsku stabilnost i poverenje u bankarski sektor u celini.

Podsetila je da je u 2015. godine NBS sedam puta snižavala referentnu kamatnu stopu (sa 8% na 4,5%), čime su, "uz postojanje dodatnih eksternih faktora, stvoreni uslovi da kamatne stope na kredite i dalje padaju".

Kako je navela guvernerka, NBS je unapredila zakonodavni okvir za poslovanje banaka, između ostalog uvođenjem planova oporavka i planova restrukturiranja kao važnih instrumenata za prevazilaženje poteškoća u poslovanju i kriznih situacija.

Uspešno je sproveden i kompleksan postupak posebnog dijagnostičkog ispitivanja najvećeg dela bankarskog sektora, koji je još jednom potvrdio da je bankarski sistem stabilan, visoko kapitalizovan i likvidan, navodi se na sajtu NBS.

- Ništa više, ali ni manje NBS ne očekuje ni od učesnika na bankarskom tržištu. Poslovanje banaka u narednom periodu treba da obeleži dalje unapređenje njihovih poslovnih modela, kao i promovisanje ciljeva dugoročno održivog i stabilnog poslovanja. Kvalitet i uspeh tržišnog prilagođavanja poslovnih modela banaka opredeliće njihove poslovne rezultate i tržišnu poziciju u budućnosti, nezavisno od veličine banke, njenog većinskog akcionara ili opredeljenja banke kao univerzalne, odnosno specijalizovane institucije - istakla je Tabakovićeva.

Po njenim rečima, "ostvarena stabilnost finansijskog sistema, uz visoku kapitalizovanost i solidnu likvidnost bankarskog sektora ukazuje da je ispravno opredeljenje da se na tržišan način, odnosno bez finansijske intervencije države, rešava pitanje problematičnih kredita".

- Prioriteti NBS u 2016. godini i u godinama koje slede, ostaće nepromenjeni i podrazumevaće održavanje cenovne stabilnosti i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Ostvarenje navedenih ciljeva bi trebalo da doprinese povoljnijem ekonomskom ambijentu za poslovanje, prilivu ulaganja, a time i većem privrednom rastu i smanjenju nezaposlenosti u Srbiji - kazala je guvernerka NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.