Izvor: Danas | Četvrtak, 23.06.2005.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Zrenjanin prodaje odmarališta na Divčibarama i u Dobroti i Pinovu vilu u Zrenjaninu

Opština Zrenjanin zainteresovana je da otuđi deo nekretnina koje koristi, a koje su u vlasništvu Republike. Reč je o nedovršenom objektu Dečijeg odmarališta na Divčibarama, Dečijem odmaralištu u Dobroti (opština Kotor) i Pinovoj vili u Zrenjaninu. Za prodaju nekretnina potrebna je saglasnost Vlade Srbije, a planirana metoda prodaje je putem javnog nadmetanja. Prethodno će se pribaviti od uprave prihoda procena prometne vrednosti nekretnina, što će predstavljati početnu cenu nekretnina za javno nadmetanje. U programu stoji i da će se sredstva dobijena prodajom objekata na Divčibarama i u Dobroti usmeriti za rekonstrukciju predškolskih objekata u zrenjaninskoj opštini. Novcem dobijenim prodajom Pinove vile biće finansirano uređenje građevinskog zemljišta u opštini.


Nadležni u službi za poslove urbanizma u Zrenjaninu, kažu da odmaralište na Divčibarama ima samo temelje i da je za završetak ovog objekta potrebno dosta novca pa je zato predloženo da se proda. Kada je reč o nekretnini u Dobroti, stručnjaci ističu da je lokacija objekta prvorazredna jer se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva. Objekat dečijeg odmarališta u Dobroti, poznatiji kao Palacin porodice Radoničića upisan je u registar spomenika kulture i nalazi se pod zaštitom UNESKO, što otežava njegovu adaptaciju. Zgrada je oštećena u zemljotresu 1979. godine, a za sve radove potrebna je saglasnost Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru.

Treći objekat koji će se naći na prodaji je Pinova vila u Zrenjaninu čiji je korisnik od 1989. godine opština Zrenjanin. Objekat je godinama napušten, a svi dosadašnji pokušaji prodaje nisu uspeli, iako su pisma o namerama stigla i sa nekih adresa u inostranstvu. Pinova vila je pod takozvanom prethodnom zaštitom, što znači da nije objekat od prvorazrednog značaja, jer se nalazi van užeg gradskog jezgra što, naravno, ne umanjuje njen značaj. Pod zaštitu države stavljena je 1968. godine, da bi kasnije, obrađivanjem i sistematizacijom sličnih objekata, bila svrstana u kategoriju objekata kojoj i sada pripada. Planirano je da sredstva ostvarena prodajom ovog objekta budu uložena u uređenje građevinskog zemljišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.