NavMenu

Sijarinska banja koristi samo 1% lekovitih voda - Javno-privatno partnerstvo jedno od rešenja za razvoj

Izvor: Tanjug Sreda, 13.01.2016. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: gejzer.rs)
Sijarinska banja, iako je po broju lekovitih voda jedna od najbogatijih u Evropi, koristi ih sa tek 1%, dok ostatak odlazi u reku i kanalizaciju. Ova banja jedina u Evropi ima dva gejzera i 26 izvora različitih lekovitih voda na dužini od samo 800 metara. Umesto da se koriste za lečenje više od 20 bolesti termomineralne vode odlaze u nepovrat, zbog čega lokalne vlasti nerazvijene opštine Medveđa pokušavaju da dođu do novih projekata i promene situaciju.

- Ovo je katastrofa, niko se do sada time nije pozabavio. Nije to samo ovaj ovde izvor, već svi izvori sa kojih voda ide neprestano. Sve je ispitivano i svi znaju da su analize pokazale da je sve dobro za zdravlje. Niko se ne brine za ove zabačene krajeve, a mogla bi da se otvore nova radna mesta - komentariše starosedelac Sijarinske banje Šaban Muratović.

U banji je pre pet decenija izgrađen hotel, specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer", gde bi trebalo maksimalno da se koriste termomineralne vode. Međutim, zbog neuređenosti gosti zaobilaze hotel.

U opštini Medveđa, na čijoj teritoriji se nalazi Sijarinska banja, kažu da su siromašni i da ne mogu sami da urede banju i spreče da to prirodno bogatstvo odlazi u reku. Problem im predstavlja i ugovor od pre dve decenije sa "Energoprojektom", kada je ta firma dobila pravo da u centru banje vadi poludragi kamen oniks.

- Sada, pogotovo u zimskom periodu, vidite na svakih stotinak metara cevi i vruću vodu koja nepovratno odlazi u reku. Mi planiramo da se u budućnosti revidiraju odnosi sa "Energoprojektom" i da od banje napravimo biser, a da se lekovita voda iskoristi na pravi način - objašnjava predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.


U lokalnoj samoupravi kažu da bi jedno od rešenja koje može spasti banju od propadanja bilo javno-privatno partnerstvo. Pored toga pokušavaju i sa novim projektima da koliko-toliko iskoriste termalne vode.

- Nama je Rudarsko-geološki fakultet poslao dopis da podržimo projekat kako iskoristiti tople mineralne vode, koji bi oni uputili norveškoj ambasadi i nevladinim organizacijama. Projekat predviđa korišćenje voda u lečenju, ali i za izgradnju toplih leja od Sijarinske banje do Medveđe - kaže Arsić.

Sijarinska banja ima mineralne vode temperature od 32 do 75 stepeni. Termalne vode pomažu u lečenju reume, kožnih, ginekoloških, koštanih, digestivnih i neuroloških bolesti. Voda sa gejzera visokog osam metara posebno deluje na smirivanje nerava, dok se sa drugog gejzera, koji se pojavljuje svakih 12 minuta, koristi za inhalaciju disajnih puteva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.