Izvor: eKapija | Sreda, 13.01.2016.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd dobija novu luku kod Pupinovog mosta - Izgradnja bi mogla da počne krajem 2017. godine

(Foto: Chubykin Arkady/shutterstock.com)
Nova luka u Beogradu, ako sve bude po planu, biće izgrađena nedaleko od Pupinovog mosta na levoj obali Dunava u naselju Borča. Pored ove lokacije, kao deo ukupnog lučkog područja, planira se i da na lokaciji kod Krnjače bude izgrađen lučki terminal za pretovar prirodnih agregata (šljunak, pesak i sl.). U zavisnosti od stvarnih potreba građevinske industrije, a u saradnji sa Gradom Beogradom, biće razmotrena potreba za još jednom lokacijom za izgradnju terminala za pretovar prirodnih agregata i to na Savi u Beogradu, saznaje "eKapija" u Ministarstvu građevinarstva.

Partner države u izgradnji nove luke mogla bi biti kineska kompanija "China Environmental Energy Holding", a na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog u aprilu 2015. godine.

Ministarstvo građevinarstva je nedavno donelo Odluku o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Prostornog plana područja posebne namene nove luke u Beogradu sa slobodnom zonom.

- Da bismo izgradili novu luku u Beogradu, potrebno je najpre da se, u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumevanju koji je zaključen između Republike Srbije i "China Environmental Energy Holding"-a, usvoji Studija izvodljivosti za izgradnju nove luke u Beogradu, koja treba da pruži generalni prikaz potrebnih radova i troškova izgradnje nove luke. Nakon usvajanja te Studije započeće izrada Prostornog plana područja posebne namene za novu luku u Beogradu, a nakon toga sledi usvajanje Uredbe o utvrđivanju lučkog područja luke u Beogradu – kažu u Ministarstvu.

Paralelno sa ovim aktivnostima trajaće pregovori sa potencijalnim lučkim operaterima koji su zainteresovani za dobijanje lučke koncesije, te izrada potrebne tehničke dokumentacije za izgradnju, odnosno dobijanje lučke koncesije.

(Foto: paul prescott/shutterstock.com)
Kako nam kažu u Ministarstvu, ukupni troškovi izgradnje nove luke će biti utvrđeni u Studiji izvodljivosti koja je u fazi pripreme.

- Tokom 2016. godine planirana je izrada Prostornog plana područja posebne namene za novu luku u Beogradu, te početak rada na izradi tehničke dokumentacije. U slučaju uspešnih pregovora sa potencijalnim investitorima i dodeljivanja lučke koncesije, izgradnja bi mogla da započne u trećem kvartalu 2017. godine ili početkom građevinske sezone u 2018. godini.

Prema preliminarnim tehničkim rešenjima, za potrebe nove luke u Beogradu planirano je oko 300 hektara.

Srbija na"putu svile"

Osnivač kompanije "China Environmental Energy Holdings" Bili Ngok potpisao je prošle godine sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović Memorandum o razumevanju i saradnji.

Mеmorandum prеdviđa zajеdnički rad na projеktu izgradnjе i korišćеnja lukе kod Pupinovog mosta, na lеvoj obali Dunava, polazеći od zajеdničkе izradе studijе izvodljivosti za taj projеkat. U slučaju da Studija izvodljivosti budе pozitivna, dvе stranе ćе razmotriti načinе daljе saradnjе na rеalizaciji ovog projеkta: projеktovanjе, izgradnju, oprеmanjе i korišćеnjе lukе, uključujući i modеl finansiranja.

Ovaj Mеmorandum jе u sklopu zajеdničkih aktivnosti kompanija iz dvе zеmljе na rеalizaciji najavljеnog kinеskog intеrеsa za saradnju na takozvanom еkonomskom pojasu kopnеnog dеla "puta svilе".

Intermodalni centar u Batajnici

Sa druge strane mosta, u Batajnici, ove godine bi mogla da počne izgradnja prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom. Prema Planu detaljne regulacije, intermodalni terminal i logistički centar će se prostirati na ukupno 63 hektara i tu će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera. Kako je rečeno, procenjena investicija iznosi oko 15,5 mil EUR, a potrebno je i oko 4 mil EUR za eksproprijaciju zemljišta.

Marija Kambić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.