Izvor: eKapija | Utorak, 12.01.2016.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pršutijada u Mačkatu od 15. do 17. januara

(Foto: kuvona/shutterstock.com)
Šesnaesti Sajam suvomesnatih proizvoda, popularna "Pršutijada", biće održana od 15. do 17. januara u podzlatiborskom selu Mačkat.

Kako je danas najavljeno u Turističkoj organizaciji "Zlatibor", za zvanje najboljih proizvođača užičke goveđe i svinjske pršute, slanine, kobasice i stelje, spravljenih po tradicionalnoj recepturi, nadmetaće se 17 domaćinstava i porodičnih preduzeća iz Mačkata, Kačera, Krive Reke, Šljivovice...

Iako je bilo najavljeno da će Sajam imati međunarodni karakter, na njoj će se predstaviti samo domaći pršutari, pošto su proizvođači iz Austrije, Hrvatske i Slovenije, iako su obećali dolazak, u poslednji čas otkazali učešće.

Pobednike će proglasiti stručnjaci "Jugoinspekta" koji će se baviti kvalitetom mesa iz sušara, a po običaju najsrećnije posetioce očekuju vredne nagrade.

Svaki gost "Pršutijade", a očekuje se da Sajam za tri dana poseti oko 15.000 ljudi, dobiće kupon na kome će posle degustacije suvomesnatih đakonija moći da glasa za najbolji artikal.

Kuponi će se ubacivati u "bubanj" iz koga će u nedelju biti izvučena tri imena – jedno će iz Mačkata poneti džak pršute, drugo kvadratni metar slanine, treće sedam metara kobasice. Po prvi put "Pršutijada" će se održati u balon-sali a manifestaciju će, uz tradicionalne zvuke trube i pesmu izvornih grupa, pratiti izložba starih zanata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.