Izvor: eKapija | Utorak, 12.01.2016.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Narodna banka Srbije zadržala referentnu kamatnu stopu na 4,5%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5%. Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu prisutne neizvesnosti u međunarodnom okruženju, navodi se u saopštenju NBS.

Sa početkom normalizacije monetarne politike FED-a, neizvesnost se sada odnosi na tempo i obim povećanja referentne kamatne stope tokom 2016. godine, koji će u najvećoj meri opredeliti kretanja na robnim i finansijskim tržištima i tokove kapitala prema zemljama u usponu.

S druge strane, kažu u NBS, ublažavanju ovih efekata doprineće Evropska centralna banka koja je u decembru dodatno povećala ekspanzivnost monetarne politike i produžila trajanje nestandardnih mera do marta 2017. godine. Uz jake geopolitičke tenzije, neizvesnost u međunarodnom okruženju povećavaju i turbulencije na finansijskom tržištu i usporavanje rasta u Kini.

Međutim, povećanju otpornosti domaće ekonomije na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja u velikoj meri doprinose postignuti rezultati u oblasti fiskalne konsolidacije i obezbeđenja održivosti javnih finansija, unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta, kao i smanjenje spoljne neravnoteže.

Izvršni odbor je ocenio da će inflatorni pritisci i u narednom periodu biti niski. Međugodišnja inflacija je ispod cilja Narodne banke Srbije, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje se nalaze ispod njegove centralne vrednosti od 4%, ne samo za jednu, već i za dve godine unapred.

U pravcu održavanja niske inflacije deluju niske cene primarnih proizvoda, naročito nafte, generalno niska inflacija u međunarodnom okruženju, restriktivna fiskalna politika, kao i još uvek niska agregatna tražnja, na koju bi moglo da utiče i usporavanje globalnog rasta. I pored prisutnih rizika, očekujemo postepen rast inflacije i njen povratak u granice cilja u drugoj polovini ove godine, čemu će doprineti i dosadašnje ublažavanje monetarne politike, dodaju u centralnoj banci.

S obzirom da neizvesnost u pogledu kretanja inflacije prevashodno potiče iz međunarodnog okruženja, stepen ekspanzivnosti monetarne politike Narodne banke Srbije u narednom periodu zavisiće pre svega od procene inflatornog uticaja koji bi mogla da imaju dešavanja na međunarodnim robnim i finansijskim tržištima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.