Izvor: Blic | Utorak, 12.01.2016.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Registracija vozila tek po izmirenju svih obaveza - Počinje da radi Registar neplaćenih novčanih kazni

Ovog meseca počeće sa radom aplikacija - portal Ministarstva pravde preko koje će građani moći da provere da li su u Registru neplaćenih novčanih kazni, a što je deo novog Zakona o prekršajima.

Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima, zasad sa Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Unosom imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja u prazna polja aplikacije građani će moći da vide da li imaju neki neplaćeni prekršaj, kao i da dobiju instrukcije za uplatu kako bi izmirili obaveze. Građani koji imaju neplaćeni prekršaj biće onemogućeni da dobiju određene dozvole, uključujući i vozačku ili saobraćajnu dozvolu.

Registar novačnih kazni je centralizovana elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda. U Registar se unose ime i prezime i JMBG kažnjenog fizičkog lica, preduzetnika, odnosno odgovornog lica u pravnom licu.

Kada je u pitanju strano fizičko lice, unosi se broj putne isprave. Za kažnjeno pravno lice naziv i sedište, PIB i matični broj, za preduzetnike naziv i sedište radnje. Unosi se i pravosnažna, odnosno konačna odluka kojom je izrečena novčana obaveza, prekršajni sud koji je doneo odluku, dugovni iznos i osnov dugovanja, datum dospeća obaveze plaćanja, prekršajni sud koji je izvršio upis, datum upisa. Unos podataka u Registar novčanih kazni vrši se po isteku roka za dobrovoljno plaćanje.

Ministartsvo pravde je spremilo i Registar krivičnih postupaka koji će početi sa radom 25. januara. U tom sistemu će biti zavedeni podaci o licima protiv kojih se vodi krivični postupak, a ažuriraće se jednom dnevno u ponoć. Tako će biti sprečeno da neko ko je počinio krivično delo, na recimo teritoriji Novog Sada, dobije uverenje da se na teritoriji Beograda protiv njega ne vodi krivični postupak.

Plan je da početkom sledeće godine bude centralizovan i program za vođenje predmeta tužilaštva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE