Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.10.2007.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sombor se 6.oktobra predstavio u Beču – rukotvorinama, pesmom i rečju

delegacija Somboraca u Beču (Foto: b)

U prostorijama Konzulata Srbije svečano je 6. oktobra otvorena manifestacija "Grad Sombor iz Vojvodine u Beču" - u okviru interkulturalnih susreta pokrajina, pozdravnom rečju Dragana Velikića, ambasadora Srbije u Beču, Darka Markova, predsednika Kulturnog udruženja, i dr Jovana Slavkovića, predsednika opštine Sombor.

Kazivanje profesora Milana Vojnovića, hroničara somborskog, o istoriji somborske varoši i njenim vezama sa Bečom, bio je najprikladniji pristup temama ovog susreta. "Arhitektura nekadašnje i savremene Vojvodine" bila je tema o kojoj je govorila Snežana Milešević, glavni arhitekta opštine Sombor. O očuvanju, restauraciji i revitalizaciji arhitektonskih projekata u Vojvodini čula se i reč arh. Bogdana Bogdanovića. O aktivnostima Udruženja nemačkih manjina u Somboru i okolini govorio je Anton Bek, predsednik Udruženja "St. Gerhard" iz Sombora.

Predstavljanjem rukotvorina starih umetničkih zanata naglašene su tradicionalne vrednosti somborskog kraja. Izložbu proizvoda starih umetničkih zanata priredili su Aleksandar Nedeljković (restauracija fijakera), Nikola Đuran (ručno rađena oprema za konje i drugi proizvodi od kože), Stevan Janović (liciderska radionica porodice Janović) i Marija Ham (tkačnica svilenog damasta bezdanskog "Noviteta").

U literarnom delu programa svoje radove su čitali članovi Kulturnog udruženja "Reč - boja - ton" (Dušan Savić, Darko Markov, Anta Burkić...). Zapise iz knjige "Gospodo tamburaši" Nikole Maširevića, novinara "Somborskih novina", kazivao je prof. Milan Vojnović, a ozvučili su ih tamburaši "Fijakera" i N.Maširević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.