Izvor: Novosti | Ponedeljak, 11.01.2016.| 10:22

Kakav nas kurs dinara očekuje u 2016. godini?

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Građani ne treba da brinu zbog blagog pomeranja kursa, jer je kratkog daha i Narodna banka Srbije (NBS) i bankarski analitičari u 2016. godini očekuju da će naša valuta ostati stabilna, pišu "Novosti".

Dinar je u veoma turbulentnim okolnostima tokom prošle godine oslabio svega 0,7%, a u narednom periodu bi trebalo da se vrati na nivo od 120 do 121 dinara za EUR. Da bi predupredila veće skokove, NBS interveniše u proseku sa po 10 mil EUR dnevno, ali u nekim danima proda i po 50 mil EUR na međubankarskom deviznom tržištu.

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ističe da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politike, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani.

- U toj odbrani vrednosti domaće valute u trezorima NBS završili smo godinu sa pola milijarde EUR više, onda svi koji prigovaraju da ta politika nije bila dobra moraju da priznaju da nisu bili u pravu. Ako dodam da smo od 2012. godine kupili 3,3 tone zlata, u ovoj godini preko pola tone zlata i da raspolažemo sa sa 18,3 tone u svojim trezorima, građani mogu da budu potpuno sigurni- ističe Tabaković.

Kako navodi Dragoslav Veličković, šef službe za makroekonomska istraživanja i analize Societe Generale banke, kurs će se u narednom periodu kretati u rasponu od 119,70 do 121 dinara, jer se ne vidi razlog da se to stanje poremeti, imajući u vidu da je inflacija pod kontrolom.

- Na stabilnost kursa je uticalo i potpisivanje sporazuma sa MMF-om. Manji budžetski deficit, nastavak ekonomskih reformi i olakšica u evrozoni predstavljaju pozitivne faktore, koji bi trebalo da osihuraju stabilnost domaće valute. Očekujemo da će se poverenje investitora nastaviti, što će pozitivno uticati na rast. Na stabilnost dinara pozitivan efekat imaće i atraktivnost dužnićkih hartija od vrednosti, za strane investitore relativno liberalna domaća monetarna politika, kao i nastavak olakšica i politika niskih kamata u evrozoni, koje će nadoknaditi negativne efekte viših stopa u SAD- ističe Veličković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.