Izvor: B92 | Ponedeljak, 11.01.2016.| 09:34

Sve psihijatrijske klinike u Srbiji biće obnovljene tokom 2016. godine

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Uslovi u većini psihijatrijskih ustanova u Srbiji do skoro su bili toliko loši da su kršili osnovna ljudska prava pacijenta koji u njima borave.

Najavljeno je da će sve ustanove u 2016. biti renovirane. Većina odeljenja na klinici za psihijatriju "Laza Lazarević" potpuno je renovirana, a pacijenti borave u humanim i znatno boljim uslovima u odnosu na većinu klinika ovog tipa u Srbiji.

Do skoro ova klinika izgledala je potpuno drugačije, a uslovi su u kojima su pacijentni boravili, kršili su osnovna ljudska prava.

- Više se govori o mentalnim problemima, radi se na uređenju prostora, prave se neki koraci, ali to ide prilično sporo u poslednjoj deceniji ali se događa. Donet je zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama koji obavezuje nas koji smo u organizaciji zdravstvenih službi koji se bave ovom problematikom da vodimo računa i o prostoru i o vremenu koje ce pacijenti provoditi na čistom vazduhu i o načinu ishrane - kaže direktorka bolnice "Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović.

Fasada leskovačke psihijatrijske bolnice, najveće bolnice na jugu Srbije u kojoj se godišnje pregleda oko 20.000 pacijenata stara je više od 70 godina.

- Malo toga je nakon svih ovih godina urađeno da se prostorije u kojima radimo prilagode potrebama kako samog rada, tako i pacijentima s’obzirom da se radi o specificnoj patologiji. Ono što je bitno svakako da je kadrovska služba jačala da je organizaciono postajala sve veća i sada imamo 68 postelja i 120 mesta u dnevnom boravku - navodi direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Projekat za rekonstrukciju Leskovačke klinike postoji već deset godina, ali zbog nedovoljno sredstava bolnica se ne obnavlja. Ipak u odnosu na Leskovac u Gornjoj Toponici, kod Niša 670 pacijenata boravi u znatno humanijim uslovima, a njihova prava se poštuju, tvrde nadležni.

- Mislim da je danas aktuelno da su prava pacijenata u ovakvim velikim psihijatrijskim ustanovama u žiži - kaže direktorka PU Gornja Toponica Albina Vlastelica. Do sada u mnogim psihijatrisjkim ustanovama u Srbiji, bolesnici nisu imali adekvatan tretman, način lečenja je zastareo, pacijenti su predozirani lekovima, borave godinama u ustanovama zatvorenog tipa, što se smatra kršenjem njihovih ljudskih prava.

- Idemo ka deinstitucionalziaciji, mi hoćemo da smanjimo broj postelja, međutim, ljudi se razboljevaju. Mi možemo samo ići na pravu deistitucionalizaciju ako razvijemo u zajednici, u domu zdravlja, u porodici, u centrima za socijalni rad, među lokalnim policajcima, duhovnicima i prijateljima veći stepen razumevanja za osobe koje su lečene u bolnici na psihijatriji - objašnjava Đukić Dejanović.

U okviru sredstava koje je obezbedila Vlada Srbije za obnovu bolnica, biće renovirane i sve psihijatrijske klinike u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.