Izvor: Tanjug | Subota, 09.01.2016.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovo su bili najtraženiji radnici u Hrvatskoj u 2015. godini - Konobari, prodavci, programeri, kuvari...

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Konobari, prodavci, programeri, kuvari, frizeri, knjigovođe, administratori, vozači kamiona i komercijalisti bili su najtaženija zanimanja u Hrvatskoj u 2015. godini.

S obzirom na vrstu zaposlenja, prošle godine je objavljeno ukupno 59% oglasa za rad na neodređeno vreme, gotovo na istom nivou kao i 2014, kada se u 58% oglasa nudio rad na neodređeno, navodi se u godišnjem izveštaju o tržištu rada portala "MojPosao".

Ugovor na određeno vreme se u protekloj godini nudio u 51% oglasa, dok su se honorarni saradnici tražili u 6% oglasa, a 3% oglasa se odnosilo na studentske poslove.

S druge strane, 54% tražilaca posla bilo je zainteresovano za stalni posao, a trećina za rad na određeno (32%). Za honorarni posao bilo je zainteresovano 13% ljudi, a za sezonski njih 11%.

Tokom 2015. poslodavci u Hrvatskoj su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uslov za uspešnu prijavu na konkurs.

Zaposleni s višom stručnom spremom traženi su u 21% oglasa, a u 34% oglasa je kao uslov bila navedena visoka stručna sprema.

Poznavanje stranih jezika traženo je u 49% oglasa, i to najviše napredno znanje engleskog jezika (54% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog je traženo u 19 posto oglasa. Najviše tražilaca posla je u svojim poslovnim biografijama navelo napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok je 23% navelo profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog je navelo njih 19%.

Nemački jezik je bio drugi po zastupljenosti, a na trećem mestu - italijanski. U trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na kompjuteru, a u polovini oglasa tražilo se radno iskustvo (52%) i to u proseku od 2,5 godine.

Prošle godine poslodavci u Hrvatskoj su objavili i gotovo 1.000 oglasa za poslove u inostranstvu, što je rast od 88% u odnosu na 2014, a najviše oglasa se odnosilo na poslove u Nemačkoj, Mađarskoj i Austriji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.