Izvor: Dnevnik | Petak, 08.01.2016.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Matijević" u 2015. zaradio 30 mil EUR - U planu velike investicije u mesnu industiju, kao i otvaranje hotela u Zagrebu

Petar Matijević
Vlasniku Industrije mesa "Matijević" Petru Matijeviću najveći uspeh u 2015. godini predstavlja to što je kompanija, kao i u prethodne 22 godine, ostvarila dobit. U 2015. poslovni rezultat bolji je oko 30% u odnosu na 2014, uprkos tome što je, kako primećuje Matijević, platežna moć sve slabija. Dobit je lane bila oko 30 mil EUR.

– Ne smatram uspehom što će u Fabrici autobusa "Neobus" poslovati multinacionalna komapnija "Delphi", o čemu je potpisan ugovor o zakupu na deset godina s Industrijom mesa kao vlasnikom "Neobusa" – kaže Petar Matijević za "Dnevnik".

– Za mene nije uspeh ni to što sam prvi srpski biznismen koji je kupio dva poljoprivredna dobra u Hrvatskoj, u Negoslavcima i Starim Jankovcima, koja imaju ukupno 1.500 hektara oranica. Osećam lično zadovoljstvo što sam se bar tako vratio u zavičaj jer sam odrastao u blizini, u Sremskim Lazama, srpskom selu sa 600 žitelja u Vukovarsko-sremskoj županiji.

O tome da li će i dalje ulagati u Hrvatskoj Matijević kaže da za sada nema planove, dok se ne pojave, mada razmišlja o tome da ulaže u hotelijerstvo.

– "Matijević" ima četiri hotela, u Novom Sadu hotele "Centar", "Aleksandar" i na Ribarskom ostrvu i hotel "Vojvodina" u Zrenjaninu. Ne planiramo da kupujemo hotele na primorju jer su oni više za domaću radinost nego za kompaniju poput naše, ali u gradskim sredinama, na prvom mestu u hrvatskoj prestionici Zagrebu imamo ambicije. U ugostiteljstvu smo se ostvarili. Nedavno smo kupili i restoran od porodice novosadskog ugostitelja poznatog po nadimku Bata Pežo i za mesec dana, posle renovinaranja, Novi Sad će dobiti pravu vojvođansku čardu – veli on.

Kada je reč o osnovnoj delatnosti, proizvodnji i preradi mesa, Petar Matijević kaže da u 2016. planira da i dalje bude apsolutni lider, pošto je pretekao "Carnex" iz Vrbasa i novosadsku "Neoplantu".

– "Matijević" proizvede više od "Yuhora" iz Jagodine i pomenuta dva prerađivača. Svakodnevno iz Industrije mesa "Matijević" izađe 150 tona svežeg mesa i mesnih prerađevina – navodi on. – Planiramo da kupimo još tri farme pilića i da klanica, koja sada uredi 4.000 komada na sat, očisti 6.000 pilića. Sada se u jednom turnusu othrani 200.000 pilića. Na našim farmama sada se utovi 100.000 svinja godišnje, trenutno gradimo farmu za još toliko, a tokom 2016. krećemo u istu investiciju, pa bismo imali farme na kojima se othrani 300.000 svinja godišnje, a imamo i 4.500 bikova u tovu.

Dodaje da su ta ulaganja neophodna da se ne bi pravili gubici. Sada, kaže, rade na ivici rentabilnosti jer umesto da cena žive vage svinja (132 dinara) tokom zime ide naviše, cena svinjetine se spušta, pa će 9.000 komada tovljenika biti poklano. Matijević ističe da po živom piletu gube 20 dinara, da je junad 5-10% jeftinija nego lane, a razlog je velika ponuda stoke.

– Da možemo, odmah bismo piliće, kojih godišnje imamo četiri miliona komada, izvezli u Hrvatsku jer je tamo pileće meso skuplje – kaže on. – Industrija mesa "Matijević" je dobila dozvolu za izvoz svinjetine u Rusiju, ali od toga, čini se, neće biti ništa. Rusima naša cena od 130 dinara po kilogramu ne odgovara jer je svinjetina jeftinija u Kini i kod Poljaka, koji su nas pretekli u svinjogojstvu po ceni i mesnatosti.

Matijević naglašava da moramo imati cenu koja ne prelazi evro za kilogram žive vage, da imamo hranu dobre kalorijske vrednosti, da radimo na povećanju mesnatosti i imamo genetske istraživačke centre jer tako možemo stići najveće. Premda, naglašava, ima i kod nas farmera koji ozbiljno rade na povećanju mesnatosti.

Industrija mesa "Matijević" je u potpunosti srpska kompanija. U Agenciji za privredne registre vidi se da su osnivači Petar i Zora Matijević. Ispred nas, skreće pažnju Matijević, nema nijedne domaće kompanije – NIS, "Philip Morris", "Sunoko", "Tarkett", "Hemofarm" nisu srpske jer posluju s učešćem stranog kapitala. Kompanija poseduje 23.500 hektara zemlje, a obrađuje ukupno 33.000 hektara oranica.

"Tonnies" nije pretnja

Prema rečima Petra Matijevića, najava dolaska mesne industrije "Tonnies" neće ugroziti komapniju jer to je nemački lokalni prerađivač mesa, a nije multinacionalna kompanija.

– Industrija mesa "Matijević" ima svoje diskonte, fabrike stočne hrane i farme. Lanac je zatvoren i slogan "od njive do trpeze" to potvrđuje. Izgradili smo letos najveću i najmoderniju klanicu s "Bansovom" linijom po standardima EU, premda ta obaveza klaničarima stiže 2019. godine. U odvojenim linijama, za svinje i junad, za sat se uredi 300 svinja, odnosno 30 junadi – kaže Matijević, i dodaje da uvek idu ispred, svesni da se novim tenhologijama može stvoriti poslovni ambijent za dalje.

Dobra zabrana uvoza najlošijeg mesa

"Matijević" neće biti pogođen uredbom Vlade Srbije o zabrani uvoza najlošije kategorije mehanički otkoštenog mesa, koje su mesni prerađivači koristili u proizvodnji viršli, kobasica, parizera... Petar Matijević kaže da u preradi mesa za suhomesnate proizvode kompanija "Matijević" koristi isključivo svoje meso.

– U preradi koristimo sopstvene sirovine, nismo uvoznici nikavog mesa – kaže on, i dodaje da je mera Vlade Srbije dobra, ali da će Uredba neminovno dovesti do poskupljenja mesnih prerađevina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.