Izvor: Tanjug | Petak, 08.01.2016.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

ŠABIĆ: I dalje se nedozvoljeno zadržavaju lične karte

Rodoljub Šabić
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je pravna lica i preduzetnike koji se bave poslovima privatnog obezbeđenja da zadržavanjem ličnih karata onih koji ulaze u objekte koje obezbeđuju nedozvoljeno obrađuju podatake o ličnosti. Dodao je da se time krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Rodoljub Šabić objašnjava da ovlašćenje i potreba za proverom nečijeg identiteta uvidom u identifikacioni dokument nikad, osim kada je to izričito predviđeno zakonom, ne podrazumevaju zadržavanje tog dokumenta.

Zakon o privatnom obezbeđenju ne daje osnov za zadržavanje ličnih dokumenata, pa njihovo zadržavanje predstavlja nesvrsishodnu, nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Zadržavanje dokumenata, takođe, kao i eventualno fotokopiranje, izvesno povećava i rizike mogućih zloupotreba, ukazao je Šabić u pisanoj izjavi medijima.

Poverenik podseća da je pre nekoliko meseci nakon upozorenja, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio svim policijskim upravama u Srbiji akt kojim je naloženo "da odmah prestanu sa zadržavanjem lične karte i druge javne isprave sa fotografijom lica kojima se izdaje dnevna propusnica za ulazak u objekte MUP-a i drugih objekata na teritoriji Republike Srbije gde su policijski službenici angažovani na poslovima obezbeđenja".

- Reakcija MUP-a na upozorenje Poverenika značila je prekid višegodišnje loše prakse, a trebalo je i da bude koristan primer za sve druge subjekte koji se bave sličnim poslovima. Nažalost, brojni subjekti koji se bave poslovima obezbeđenja i dalje nastavljaju sa pomenutom lošom praksom - rekao je Šabić.

Poverenik podseća da su za kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti predviđene prekršajne kazne od 50.000 do 1.000.000 za pravno lice i od 20.000 do 500.000 za preduzetnika.

Najavljuje da će u skladu sa svojim obavezama postupati po prijavama građana i podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, ali da smatra daleko celishodnijim i odgovornijim da subjekti koji vrše poslove obezbeđenja svoje postupanje sami dovedu u sklad sa zakonom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.