Izvor: eKapija | Sreda, 06.01.2016.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ne zaboravite na putno osiguranje - Za putovanja po Evropi spremite 1 EUR dnevno, za SAD i do 8 puta više

(Foto: conejota/shutterstock.com)
Novogodišnje i božićne praznike i ove godine veliki broj građana naše zemlje provodi u inostranstvu. Uz to, sezona uživanja u zimskim sportovima je u punom jeku, a domaći ljubitelji belog pokrivača često se pre domaćih opredeljuju za strane zimske centre.

Pred put u inostranstvo svi se po pravilu interesuju za cene transporta i smeštaja, šoping i turističke obilaske, ali postoji jedan aspekt na koji budući putnici ponekad zaboravljaju - putno zdravstveno osiguranje.

Kako za "eKapiju" kažu u "AXA osiguranju", putno osiguranje je dobar primer rasta svesti građana Srbije o značaju osiguranja. Na porast interesovanja, navode, najviše su uticali brojni slučajevi koji su se desili u poslednjih nekoliko godina i koji su dokazali da se sa relativno malim ulaganjima obezbeđuje adekvatna pomoć u hitnim situacijama u inostranstvu.

- Sve je to uticalo da danas veliki broj naših naših ljudi kupuje putno osiguranje, bez obzira kojim povodom putuje u inostranstvo - dodaju u toj osiguravajućoj kući.

Na popularnost putnog osiguranja uticala je i njegova laka dostupnost. Klijenti, naime, danas mogu lako da kupe osiguranje preko Interneta jer većina osiguravajućih kuća ima svoje online prodavnice.

U vreme dok su nam vize bile potrebne za manje-više svaki izlazak iz zemlje, osiguranje je bilo neizostavni deo dokumentacije sa kojom smo izlazili pred službenike stranih ambasada. Ipak, taj list papira znači mnogo više od "džokera" za izlazak iz zemlje, ali čak ni oni koji ga pazare najčešće nisu upoznati od čega su zapravo osigurani.

Ovaj vid osiguranja, ukratko, pruža zaštitu za slučaj iznenadne bolesti i povreda za vreme boravka u inostranstvu. Pokriće polisom osiguranja zavisi od izabranog paketa osiguranja. Kod većine osiguravajućih kuća postoje dva ili tri paketa putnog zdravstvenog osiguranja - standardni, srednji i viši.

Standardno pokriće podrazumeva troškove ambulantnog lečenja, lekove koji su prepisani, sanitetski materijal i ortopedska pomagala, bolničko lečenje, troškove operacije, stomatološko lečenje, troškove prevoza do lekara, repatrijaciju u zemlju prebivališta, evakuaciju...

Viši paketi osiguranja obično su skuplji barem za 25-30% od osnovnih, ali omogućava i hitnu dostavu lekova, posetu bliske osobe, povratak maloletne dece u mesto prebivališta, usluge prevodioca, akcije traženja i spašavanja i slično. U ponudi često postoji i mogućnost doplate za ugovaranje sportskog rizika, za one kojima je to potrebno, kao i osiguranje za slučaj odustanka od ugovora o organizovanom turističkom putovanju.

Neke osigurajuće kuće, poput "Wiener Stadtische", omogućiće vam i da se osigurate od rizika gubitka prtljaga, ali i gubitka novca i dokumenata.

Ipak, valjalo bi znati da nisu svi rizici na isti način osigurani, pa bi se o detaljima trebalo upoznati pre kupovine osiguranja. To naročito važi za one koje nameravaju da odmor provedu na skijanju jer ono, kao rizična aktivnost, po pravilu zahteva dodatni nivo osiguranja.

Što duži boravak to jefitnije osiguranje

Visina premije osiguranja koju plaćate zavisi od toga u koju zemlju putujete, svrhe putovanja i dužine boravka, vaših godina života, kao i od toga da li putujete individualno, porodično ili grupno.

Cene su uglavnom približne vrednosti u domaćim osiguravajućim kućama, što osiguravači objašnjavaju time da svi učesnici na tom tržištu formiraju cene na sličan način. One se, objašnjavaju za "eKapiju" u "Wiener Stadtische osiguranju", formiraju na osnovu statističkih parametara koji govore o verovatnoći da se neki rizik desi, odnosno od broja i veličine šteta koje su se već dogodile.

Postoje, ipak, razlike jer svaki osiguravač na osnovu svojih planova i ostvarenih rezultata procenjuje navedene parametre pa će jedna kompanija proceniti da je usluga hitne medicinske intervencije u, na primer, Kanadi skuplja pet puta nego u zemljama Evropske unije, dok će druga osiguravajuća kuća oceniti da je to nešto manje.

Po pravilu, ipak, što duže traje putovanje cena osiguranja po danu je niža. Tako će vas, na primer, u "AXA osiguranju" putovanje na teritoriju Evropske unije u trajanju od 14 dana sa pokrićem od 35.000 EUR koštati 99 dinara dnevno. Ukoliko, pak, putujete do tri dana onda je cena 115 dinara dnevno.

Osiguranje ćete mnogo skuplje platiti ukoliko putujete u Sjedinjene Američke Države. Za boravak "preko bare" osiguranje na dnevnom nivou iznosi 890 dinara, ali za tri meseca i duže cena pada na 560 dinara po danu, a pokriće iznosi 40.000 EUR.

U "Wiener Stadtische osiguranju", pak, cena putnog osiguranja sa standardnim pokrićem u zemljama EU zavisi od starosne dobi osiguranika – za decu premija je oko 0,5 EUR po danu, za odrasle oko 1 EUR, dok je za osobe između 71 i 83 godine taj iznos 2 EUR. Kada su SAD u pitanju, iznosi su 4 EUR dnevno za decu, 8 EUR za odrasle i 16 EUR za starije od 71 godine.

U oba slučaja, i za boravak u EU i SAD, dobija se jednako pokriće troškova lečenja do maksimalnog iznosa od 30.000 EUR.

Cena putničkog zdravstvenog osiguranja u domaćoj osiguravajućoj kući "Dunav" sa standardnim pokrićem za boravak u zemljama EU za punoletna lica iznosi 1 EUR po danu, dok je za SAD cena 2 EUR po danu. Suma osiguranja za zemlje EU iznosi 35.000 EUR, a za SAD 30.000 EUR.

Razlika u ceni putnog osiguranja između zemalja EU i SAD, objašnjavaju osiguravači, zasnovana je najviše na skupim uslugama u vezi sa pružanjem medicinske, ali i putne i pravne asistencije u SAD i drugim prekookeanskim zemljama. Dodaju i da je interesovanje za ove polise malo a kada treba isplatiti štetu ona se meri velikim iznosima.

Šta ako...

Ukoliko nastupi osigurani slučaj, neophodno je da se pridržavate osnovnih pravila a najvažnije je da odmah pozovete Centar za pomoć, naznačen na polisi osiguranja ili ukoliko to niste u mogućnosti da uradite, doktoru ili osoblju bolnice pokažite polisu osiguranja kako bi to uradili umesto vas.

Prilikom kupovine polise svakako se raspitajte postoje li minimalno ograničenja troškova koje biste morali sami platiti, odnosno postoje li usluge koje sami plaćate pa vam osiguravajuća kuća refundira troškove. Naravno, obavezno sačuvajte originalnu medicinsku dokumentaciju i originalne račune.

Ono što nikako ne treba raditi jeste odlazak u zdravstvenu ustanovu za koju niste prethodno proverili da li je u mreži koju pokriva vaš osiguravač, jer bez obzira na opravdanost hitnosti intervencije troškovi vam možda neće biti refundirani.

Miloš Vlahović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.