NavMenu

Švedska počela sa implementacijom šestočasovnog radnog vremena

Izvor: eKapija Sreda, 06.01.2016. 13:09
Komentari
Podeli
(Foto: Bacho/shutterstock.com)
Švedska je i službeno počela da uvodi šestosatno radno vreme, kako bi povećali produktivnost i radnike učinili srećnijim, piše "Science Alert", a prenosi "ABC portal".

Poslodavci širom ove skandinavske zemlje počeli su sa ovim "eksperimentom", a tvrde da im se već višestruko isplati. Radnici odrade mnogo više posla nego za osam sati, a pritom imaju dosta više vremena za sebe i za porodicu.

Automobilska kompanija "Toyota", koja se nalazi u Geteborgu, pre 13 godina je uvela ovaj sistem, a njeni radnici se smatraju "najsrećnijim" zaposlenima u zemlji.

"Filimundus", programerska baza je probno uvela šestosatno radno vreme još prošle godine i tvrde da im se to isplati mnogo više nego osam sati rada.

- Naši zaposleni su koncentrisani na posao. Osam sati rada nije efektno uopšte. Radno vreme smo "izmiksali" sa pauzama i tako smo povećali produktivnost. Naši radnici sada imaju vremena za privatne obaveze - saopštili su iz kompanije.

S druge stane, zaposlenima u ovoj kompaniji sada nije dozvoljeno da provode vreme na društvenim mrežama, sastanci se svode na minimum, kao i sve aktivnosti koje pažnju odvraćaju sa poslovnih obveza.


"Science Alert" piše da je doktorima i medicinskom osoblju širom zemlje takođe uvedeno šestosatno radno vreme.

Podsećamo, šestosatno radno vreme prvobitno je, sredinom prošle, 2015. godine, uvedeno u staračke domove kao eksperiment, a s obzirom na uspešnost čini se da će to postati praksa u celoj zemlji, preneo je "ABC portal".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.