Izvor: eKapija | Utorak, 05.01.2016.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode - Evo ko i pod kojim uslovima ima pravo na pomoć države

(Foto: Silken Photography/shutterstock.com)
Krajem 2015. godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode kojim se uređuje postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednim subjektima koji su pretrpeli materijalnu štetu usled elementarnih i drugih nepogoda.

Kako se navodi u tekstu Zakona, pravo na pomoć pod istim uslovima imaju domaći i strani državljani i lica bez državljanstva koja u skladu sa zakonom imaju odobrenje za privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Državnim programima pomoći i obnove utvrđuju se mere i kriterijumi za pružanje pomoći, odnosno mere, kriterijumi i postupak za obnovu i saniranje posledica elementarne i druge nepogode. Državne programe pomoći i obnove donosi Vlada na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Uslovi za dobijanje pomoći su da je nastala šteta neposredna posledica elementarne i druge nepogode, da je prijavljena u skladu sa zakonom, da je oštećena ili uništena stvar koja služi i neophodna je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, da je čuvana sa pažnjom i na propisan način kao i da su preduzete sve mere radi smanjenja rizika od elementarne i druge nepogode.

Državnim programom pomoći i obnove utvrđuju se vrsta pomoći kao i kriterijumi i merila za utvrđivanje visine pomoći. Pomoć može biti u vidu isplate određenog novčanog iznosa ili davanju određenih materijalnih dobara, bespovratno ili sa obavezom vraćanja, ili u vidu usluga.

Ukoliko se pomoć dodeljuje sa obavezom vraćanja, Vlada državnim programom obnove utvrđuje rokove, uslove i način vraćanja sredstava.

Vlada, na osnovu ovog Zakona, može da odluči o pomoći privrednim subjektima koji su pretrpeli materijalnu štetu usled elementarne nepogode ukoliko je nastupila materijalna šteta nepokretnih ili pokretnih stvari u svojini privrednog subjekta kao posledica elementarne nepogode i ukoliko je nastupila šteta takve vrste i obima da ugrožava dalji opstanak privrednog subjekta i to od rizika koji ne osiguravaju subjekti koji se bave osiguranjem imovine.

Kompletan tekst zakona možete pogledati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE