Izvor: Tanjug | Nedelja, 03.01.2016.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Planirana deoba JP "Resavica" u tri zavisna društva - Sindikate zanima dinamika zatvaranja rudnika

Privatizacioni savetnik Viktorina Dunić izjavila je da se, kada je u pitanju Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica", planira deoba preduzeća u tri zavisna društva.

Kako je rekla za Tanjug, prva grupa su rudnici koji ostaju u sastavu JP PEU - "Rembas", "Soko" i "Lubnica", u drugoj grupi su rudnici koji idu u postepeno zatvaranje - "Senjski rudnik", Površinski kop i jame "Tadenje" i "Jardo" Ibarskih rudnika, "Jasenovac", "Bogovina", "Vrška Čuka". Treću grupu rudnika za koje treba pronaći strateške partnere, kako je navela, čine "Štavalj", Borni minerali i Zapadnomoravski basen Ibarskih rudnika, Aleksinački rudnici (proizvodnja škriljaca).

Čelni ljudi Sindikata radnika JP PEU Nebojša Milenković i Sindikata Nezavisnost JP PEU Vukosav Ivanović, ističu da njih zanima dinamika zatvaranja rudnika i da "proces zatvaranja rudnika mora ići po fazama, u dve faze". Prva je faza "otkopavanje poduhvaćenih rezervi i druga je čisto zatvaranje rudnika", preciziraju sindikalci.

- Moramo odmah znati, za sve rudnike, da li postoje obe faze i koliko one traju - kažu oni.

Sindikalci ističu da oni traže da se pre donošenja bilo kakve odluke o zatvaranju rudnika donese zakon o zatvaranju rudnika, kakav postoji, na primer, u Sloveniji i nekim drugim evropskim zemljama, jer je rudno blago opšte dobro i ne mogu o tome odlučivati pojedinci već narodni poslanici.

U reperezentativnim Sindikatima JP PEU dodaju da se "mora odmah" započeti pregovori o izradi socijalnog programa na osnovu Koletivnog ugovora za JP PEU "Resavica".

- Moramo dogovoriti kriterijume i visinu otpremnine za tehnološki višak - kažu oni i podsećaju da će na proleće izbori i da će biti "obećanja brda i dolina".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je nedavno da bi tokom februara trebalo da bude urađen plan reorganizacije rudnika "Resavica", a da su u toku razgovori i definisanje restrukturiranja tog preduzeća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.