NavMenu

Za notare više posla uz strožiju kontrolu - Od 1. januara na snazi izmene Zakona o javnim beležnicima

Izvor: B92 Nedelja, 03.01.2016. 17:07
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)
Od 1. januara 2016. godine javni beležnici u Srbiji, poznatiji kao notari, imaće više posla, ali će biti i strožije kontrolisani. Samo jedan javni beležnik je prekršajno kažnjen od uvođenja notarijata, i to po prijavi ministarstva. Od ove godine kod notara će biti moguće izvršiti ostavinsku raspravu.

Više posla, ali veća kontrola, tako bi ukratko glasile izmene zakona o javnim beležnicima koje počinju da se primenjuju prvog radnog dana 2016. godine. Oko 130.000 ostavinskih rasprava u vanparničnom postupku, koliko je godišnje dolazilo u sudove, sada će rešavati notari.

- S obzirom na tako veliki broj ostavinskih predmeta, veliki je i broj notara, pa će zakazivanje biti brže i građani neće čekati. Očekujemo da građani budu zadovoljniji - kaže Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde.

U ministarstvu obećavaju da će cene za građane za ovaj posao ostati iste. A kako i koliko će naplaćivati od sada će kontrolisati ministarstvo. Iako ih nije bilo mnogo najveći broj pritužbi odnosio se upravo na tarifu, odnosno koliko su beležnici naplatili za određene usluge.

- Jedan beležnik je suspendovan, radi se o ozbiljnim prestupima i on je suspendovan do okončanja disciplinskog postupka. Istovremeno je podneo zahtev za razrešenje i svakako neće više biti javni beležnik - objašnjava Miodrag Đukanović, predsednik Komore javnih beležnika.

(Foto: sergign/shutterstock.com)
Desetak disciplinskih postupaka do sada je pokrenuto za godinu dana.

- Ministarstvo pravde nije imalo mogućnost do sada da ode samo u javnobeležničku kancelariju i izvrši uvid u konkretan predmet i proveri da li je javni beležnik radio u skladu sa propisanom tarifom. Tako da smo upravo ovim izmenama preneli ovlašćenje na samo ministarstvo pravde, da kontroliše primenu samog akta - ističe on.

Ovo je čak šesta promena zakona o notarima. Samo dan pre uvođenja notarijata promenjen je zakon, onda su advokati ušli u najduži protest koji je blokirao srspko pravosuđe čak četiri meseca. Tada je zakon dva puta menjan.

Iako se najviše govorilo o nagradama koje notari uzimaju za svoj rad one su ostale gotovo iste. Svaki prekovremeni sat kod notara košta 1.800 dinara. Oni rade od 9 do 17 časova, što je i najčešće radno vreme zaposlenih u Srbiji, pa im preostaje ili da izađu sa posla, ili da plate prekovremeni rad javnih beležnika. Radnim danom, kažu, gledaju kroz prste.

- Ima slučajeva, dođemo subotom, pa mora da dođe i onaj koji vezuje i onaj koji naplaćuje račun. To ne može da radi jedan čovek i to naplatimo, to svakako jeste jedan vanredni napor koji zaslužuje vanrednu nagradu - kaže Đukanović.

Od prvog januara za javnog beležmika u jednom gradu moći će da konkuriše i pravnik sa neophodnim kvalfikacijama iz drugog grada, što bi trebalo da poveća broj javnih beležnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.