NavMenu

EPS od 1. jula akcionarsko društvo - U planu veće učešće na berzama električne energije

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.01.2016. 20:36
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović najavio je 1. januara 2016. godine da će to javno preduzeće do 1. jula postati akcionarsko društvo, kako bi građanima pokazala da je kompanija koja posluje po tržišnim uslovima.

On je, u kompanijskom časopisu "EPS Energija" rekao da je obaveza, koja je preuzeta pred MMF-om, da EPS do 1. jula postane akcionarsko društvo i da čin prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo treba da pokaže da više ne postoji prostor da se oslanja na državu.

EPS se, prema njegovim rečima, pokazao kao javno preduzeće koje je najdalje otišlo u reformama i prvo prešlo sa reči na dela. Obradović je kazao da u ovom poslu EPS ima podršku vlade, Ministarstva rudarstva i energetike, kao i ostalih ministarstava, i da će EPS prelaskom u akcionarsko društvo činiti dva pravna subjekta.

- Očekujemo da se sprovede i Briselski sporazum i da ćemo osnovati kompanije "Elektro Sever" i "EPS Trgovinu" na Kosovu i Metohiji. To je dodatna prilika za rast i bićemo u mnogo boljoj situaciji da snabdevamo električnom energijom i one kompanije na teritoriji Kosova i Metohije kojima do sada nismo imali pristup - podvukao je on.

Najveći izazov su, kako smatra, suštinske promene, jer sve što je urađeno do sada mora da se obavlja efikasnije.

- Pad cena na svetskom tržištu je jedan od velikih izazova, a dodatni, svetski izazov je stav da budućnost nije u fosilnim izvorima energije. EPS više od 70% električne energije proizvodi iz lignita i naš strateški izazov je da obezbedimo sigurnost rudarskog i termo sektora, a istovremeno i da budemo aktivniji u oblasti obnovljivih izvora energije i novih poslovnih modela - istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima‚ neophodno je da pored prodaje elektručne energije EPS osmisli i druge izvore prihoda kroz ponudu paketa različitih usluga, što se sigurno neće rešiti ove odine, ali o tome mora ozbiljno da se razmišlja. Predstoji rešavanje problema dugovanja za električnu energiju strateških preduzeća u restrukturiranju, a vlada bi to trebalo da reši do kraja maja.

Obradović je uveren da je EPS spreman za tržišnu utakmicu, ističući da je tržišna utakmica uspeh koji kompanija svakog dana ostvaruje i da se na nju navikla.

On je rekao da EPS i pored žestoke konkurencije uspešno drži dominantnu poziciju i naveo da je, kada je otvoreno tržište Srbije, cena električne energije bila oko 54 EUR po megavat satu, a danas se prodaje po ceni od oko 40 EUR. To je pad cene od oko 25%, a na berzi u Lajpcigu već sada je 27 EUR za megavat sat, prenosi Obradović dodajući da je zato cilj da se što više uštedi i bude efinasniji u očuvanju rudarskog i termo sektora.

Govoreći o najvažnijim planovima za 2016. godinu, Obradović je kazao da, pored nastavka reorganizacije, EPS planira još veće prisustvo kako na berzi u Mađarskoj, tako i na ostalim berzama električne energije u EU.

- Očekujemo otvaranje berze u Srbiji, na kojoj ćemo biti aktivni - rekao je on dodajući da očekuje uskoro i pripremne radove za početak gradnje trećeg bloka termoelektrane "Kostolac B", kao i da sledi nastavak "zelenog kredita" u Kolubari, kao i projekti revitalizacije malih hidroelektrana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.