NavMenu

Kupili stanove, a banka vlasnik - Nesporazum zbog hipoteke na građevinsko zemljište

Izvor: Politika Četvrtak, 31.12.2015. 09:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)Ilustracija
Stanari zgrade na Trgu Jakaba i Komora u Subotici ni osam godina otkako su kupili svoje stanove ne mogu da postanu njihovi vlasnici. U tome ih sprečava Credit Agricole banka koja tvrdi da su to njeni stanovi, tj. da je nad svima upisana hipoteka.

Građevinsko preduzeće "Panongrad" tokom 2007. i 2008. godine počelo je da prodaje 45 stanova u poslednjoj lameli zgrade koja ja građena na Trgu Jakaba i Komora. Novi stanari su graditelju u celosti izmirili cenu stana, ili su zauzvrat dali drugu nekretninu. Međutim, problemi su nastali kada su, nakon izgradnje zgrade, želeli da se upišu u zemljišne knjige kao vlasnici nekretnine. Ispostavilo se da je to nemoguće, i da je ono za šta su mislili da je njihov novi krov nad glavom, opterećeno hipotekom za koju nisu znali.

– Preduzeće "Panongrad" je 2009. godine uzelo kredit od banke i stavilo hipoteku na građevinsko zemljište. Međutim, u tom trenutku zgrada je već bila pod krovom, većim delom izgrađena i banka je morala znati da na građevinskom zemljištu postoji objekat i da su njegovi delovi, odnosno stanovi već prodati. Zbog toga hipoteka nije mogla biti stavljena i bez njihove saglasnosti – objašnjava advokat Robert Sabadoš, zastupnik nekoliko porodica koje već godinama ne mogu da upišu svoje vlasništvo u ovoj zgradi.

Iako stanari i njihovi zastupnici smatraju da banka ipak nije bila dovoljno pažljiva kada je stavljala hipoteku, Credit Agricole je ovu hipoteku upisao na nekretninu i, u postupku koji su pokrenuli stanari, Upravni sud je ocenio da banka na to ima pravo. Za kredit koji je tada uzet u vrednosti od oko milion evra, finansijska kuća je procenila da svako od stanara treba da isplati 200 EUR po kvadratnom metru. Na taj način očekuje se da banka "povrati" trećinu, tj. oko 300.000 EUR, a od prodaje poslovnih prostora u prizemlju zgrade takođe deo duga. U međuvremenu, preduzeće "Panongrad" je otišlo u stečaj i prestalo da postoji, ali posledice njegovog delovanja i dalje utiču na ljude koji su od njega kupili stanove.


– Banka je nudila stanarima da kod nje podignu beskamatni kredit na pet godina kako bi skinuli hipoteke sa svojih stanova – kaže Sabadoš.

Nezadovoljni stanari organizovali su i protest ispred banke, ali za sada nema pomaka u njihovom dogovoru.

Ovim povodom Credit Agricole banka izdala je saopštenje u kojem kaže da su finansirali preduzeće "Panongrad" i kao obezbeđenje stavili hipoteku na objekat u izgradnji koja je obuhvatila zemljište na kojem se gradi, sam objekat, kao i pripadajuće zemljište.

- Hipoteka je upisana pred sudom na uobičajen i transparentan način, u skladu sa zakonom i bila je vidljiva svakom savesnom kupcu. Iako Credit Agricole u ovom slučaju poseduje izvršnu sudsku ispravu, banka nije krenula u prinudnu naplatu imajući u vidu specifičnost situacije i veliki broj ljudi koji su njome pogođeni - stoji u saopštenju banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.