NavMenu

Novi izgled kioska i tezgi u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 30.12.2015. 19:33
Komentari
Podeli
Novi izgled kioska u BeograduNovi izgled kioska u Beogradu
Na osnovu Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada, odnosno Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata, gradonačelnik Beograda doneo je dva pravilnika o tipu, veličini, izgledu i drugim karakteristikama kioska i tezgi na području opština Vračar, Savski venac i Stari grad, saopšteno je iz kabineta glavnog urbaniste Milutina Folića, prenosi Beoinfo.

Kiosci imaju oblik položenog kvadra, pravougaone su osnove, sa prodajnim šalterima, orijentisani na dve strane. Predviđeno je da kiosk obuhvati rashladne vitrine i konzervatore za sladoled, kao i sprečavanje pojave drugih objekata i elemenata za smeštaj robe oko kioska. Svi kiosci će biti u crnoj boji.

Pravilnik o tezgama predviđa sklopivu i mobilnu tezgu. Oba tipa su pravougaonog oblika u osnovi, ali se razlikuju po materijalizaciji i načinu montaže i funkcionisanja u javnom gradskom prostoru.

Folić je rekao da se na ovaj način nastavlja sa uvođenjem reda na javnim gradskim površinama.

– Nakon što smo ukinuli zatvorene bašte u centru grada i uveli obaveznu boju tendi i suncobrana, u sredu, 30. decembra 2015. godine potpisan je pravilnik o obaveznom izgledu kioska i tezgi. Jedan od prvih rezultata ovakvih mera je današnji izgled Njegoševe ulice kod Cvetnog trga. Odatle su uklonjene takozvane zatvorene bašte koje su bile objekti za sebe sa nelegalno uvedenim instalacijama, barovima i drugim elementima. U 2016. godini nastavljamo sa uređenjem grada, a prema gradskoj odluci do kraja 2016. ćemo u celom centru grada imati nove kioske bez nabacanih frižidera, ujednačene boje tendi i suncobrana i uklonjene sve zatvorene bašte – istakao je Folić.


Kako se navodi u saopštenju glavnog urbaniste, ovo je početak uvođenja reda u primenu urbane opreme i mobilijara u javnim gradskim prostorima grada, koje će biti zaokružene izradom i usvajanjem knjige standarda, urbane opreme, mobilijara i teksture. Ona će biti završena početkom aprila 2016. godine. Na ovaj način stvara se prepoznatljiv identitet grada kroz elemente koji pripadaju domenu mikrourbanizma.

Ovim pravilnikom predviđaju se promene koje treba ostvariti do kraja 2016. godine u centralnim gradskim opštinama, dok će dopuna pravilnika u ostalim opštinama grada Beograda biti takođe krajem 2016. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.