NavMenu

Najtraženiji polovni automobili u 2015. godini imaju cenu do 2.000 EUR

Izvor: eKapija Sreda, 30.12.2015. 10:30
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Koji su najtraženiji polovni automobili u Srbiji? Odgovor glasi – oni sa cenom do 2.000 EUR. Kako pokazuje statistika sajta Polovniautomobili.com, ubedljivo najveći broj kupaca traži vozila upravo do te cene, ali je poražavajuće to što je na drugom mestu interesovanje za automobile čija je cena oko 1.000 EUR. Grupa vozila koja košta do 1.500 EUR je na trećem mestu.

Ipak, nije sve tako crno kada se pogleda i ostala statistika, pošto su naredni kupci oni koji traže automobile do 5.000 EUR, a za njima oni koji se interesuju za vozila od 5.000 do 7.000 EUR. O luksuznim automobilima nije potrebno posebno govoriti. Kao i novi luksuzni automobili, i luksuzni polovni pronalaze svoje kupce. Očigledno je da situacija nije sjajna, ali vozača sa dubljim džepom ipak ima.

Cena registracije i dalje problem za vozače

Da je visoka cena registracije najveći problem vozača u Srbiji zna se odavno. U prilog tome govori i statistika prema kojoj su najtraženije kubikaže do 2,0 litra, jer su svi automobili iznad toga, zbog takozvanog "poreza na luksuz", veoma skupi za prosečnog vozača.

Na drugom mestu su automobili sa motorom do 1,6 litara, a slede oni sa agregatima do 1.800 kubika. Interesovanje za vozila sa većom kubikažom od 2,0 litra postoji, ali se ona uglavnom više gledaju, a manje kupuju.

Dizel neprikosnoven

Koje gorivo je najpopularnije? Dizelaši prosto nemaju milosti prema konkurenciji, pošto preko 60% kupaca stavlja dizel kao jedinu opciju, dok benzin i plin (TNG) zajednički uzimaju oko 25%. "Čiste" benzince traži nešto manje od 10% kupaca. Potražnja isključivo za hibridima i električnim vozilima je zanemarljiva.

Zbog čega je dizel kod nas toliko popularniji od benzina tema je za opširnu diskusiju. Cena više nije realan faktor jer je dizel skuplji od benzina. Manja potrošnja dizel agregata je još uvek očigledna, ali sveukupna isplativost u odnosu na benzince ipak se dovodi u pitanje.

Najtraženije marke i modeli

Tradicionalno, Nemci. VW, "Opel", "Audi" i BMW zauzimaju prva četiri mesta. U stopu ih sledi "Fiat", kojeg takođe u stopu prate "Renault", "Mercedes" i "Peugeot". Ni "Ford" nije daleko, dok je "Citroen" s mukom uspeo da napravi nešto veću prednost u odnosu na "Alfa Romeo". Iza njih su izjednačeni "Zastava" i "Škoda".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.