Izvor: Mondo | Utorak, 29.12.2015.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skrivena istorija Beograda pretočena u knjigu

Beograd
Knjiga "Beogradske priče" nastala je posle dvoipogodišnjeg rada novinara Zorana Nikolića, koji je vredno istraživao i beležio priče o neobičnim ljudima, zanimljivoj istoriji, prepletanju prošlosti i sadašnjosti... Beograđani će imati priliku da se uvere na koji način su nastajale neke neobične pripovesti iz prošlosti prestonog grada.

- Postoje ljudi koji svojom dobrotom ostavljaju dubok beleg u sagovorniku, tako što nikako sebe ne ističu u prvi plan, već najpre priču o kojoj govore. I kada prođe neko vreme, u sećanjima ostaju samo važnost i konture same pripovesti, a slušalac čak zaboravi ko mu je sve to ispričao. To su diskretni, često tihi ljudi, koji se sa istom strašću bave životom kao i svi ostali, ali umeju da "dopričaju" neke misli kao da su vaše, samo što vi, eto, niste stigli da ih zapišete... - kaže autor bestselera "Beograd ispod Beograda", "Masonski simboli u Beogradu", "Tajna Novog Beograda", "Grad tajni"...

Knjiga "Bg priče" vodi vas u neko zaboravljeno vreme, u kojem su Nikolićevi sagovornici ispripovedali svoje viđenje gradskih čarolija. Knjiga vodi čitaoca u doba kada su spaljivane mošti Svetog Save, objašnjava kako su graditelji beogradskih podvožnjaka nailazili na kosti branitelja Beograda iz Prvog svetskog rata, do toga zašto je porodici Jovanović bilo važno da sačuva bakin buket sa venčanja iz Saborne crkve, iz 1910. godine, pa tako čini već 105 godina... Čitaoci će uvideti zbog čega su Ružica Sokić i Jovan Ćirilov priznali Vuku Bojoviću kako su naučili da plivaju u bazenu za foke u Zoološkom vrtu, kako je Formula 1 tutnjala oko Kalemegdana 1939, kao i zašto je prvi putnički avion na jednom noćnom letu krenuo na put upravo iz Beograda.

Kroz četiri poglavlja: Vanvremenske priče, Nezaboravni grad, Pečati prošlosti i Šarm prestonice Zoran Nikolić se seća i bezbrojnih anegdota gradskih novinara i kafanskih pustolovina, kada je Vlasta Popović objasnio klaustrofobiju kao pojam u kojem podrazumeva da je to "kada ideš prema kafani u kojoj smeš da piješ na crtu, bez dinara u džepu, ali se plašiš da je zatvorena".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.