NavMenu

U 2016. moguće uspostavljanje redovnih helikopterskih linija u Srbiji

Izvor: RTS Utorak, 29.12.2015. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Naredne godine bi Srbija mogla, pored vozova, autobusa i aviona da ima i redovne helikopterske linije. Tačnije, privatnici bi mogli da se uključe u sve vidove helikopterskog saobraćaja. Neki su za to već spremni i samo čekaju propise.

Civilni vazdušni saobraćaj helikopterima u Srbiji je u začetku, ali se u Dobanovcima već pet godina obučavaju kandidati za pilote u jedinoj školi te vrste na prostoru bivše Jugoslavije i Grčke. Među desetak pilota je i Sara Krneta, prva žena pilot te škole, čime će dopuniti postojeću letačku dozvolu.

- Letim od svoje šesnaeste, sedamnaeste godine i zanimljivo je to što sam prvo naučila da letim avionom, pa onda da vozim auto - kaže Sara Krneta iz škole za obuku pilota "Helimaster" u Dobanovcima.

Ona je odlučila da krene očevim stopama, kako bi se bavila javnim prevozom putnika helikopterima. Pravilnik o vanaerodomskom sletanju i poletanju otvorio je novo poglavlje srpskog vazdušnog saobraćaja ali i privrede.

- U današnje vreme brzina za poslovanje je vrlo važna. Postoji povećano interesovanje stranih kompanija za prevoz helikopterom - kaže pilot Goran Krneta.

Javni prevoz helikopterom, kao vazdušnim taksijem, zbog procedura, u potpunosti će biti uspostavljen u maju naredne godine. U Srbiji za sada postoje tri registrovana helidroma. Jedan je u Dobanovcima, drugi u Gorobilju kod Požege, a treći na Mokroj gori.

Izgradnja helidroma jeftinija je od aerodroma, a civilni helikopterski saobraćaj u Srbiji mogao bi imati veliki značaj u hitnim situacijama. "Zdravstveni centar Užice", koji brine o zdravlju više od trista hiljada žitelja, do sada je više puta angažovao vojne i policijske helikoptere.

- Ako mi težimo Evropi, onda je to sastavni deo pružanja usluga po evropskim standardima - objašnjava direktor ZC "Užice" dr Miloš Božović.

Na to računa i Goran Krneta, koji kaže da su pripremili projekat o medicinskom helikopterskom saobraćaju. Do sada nisu naišli na otvorena vrata za javno privatno partnerstvo, kojim bi moglo da se aplicira pretpristupnim fondovima Evropske unije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.