Izvor: Dnevnik | Utorak, 29.12.2015.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokloni sve više stižu iz internet prodavnica - Pazite na provizije i da vas ne pokradu

(Foto: Bacho/shutterstock.com)
Kraj godine uvek donosi povećanje troškova za porodični budžet, a nemali broj ljudi u Srbiji trudi se da nabavi sve što treba makar i za skromno slavlje i da pri tom uštedi koliko može. Prigodni pokloni sve više se kupuju u internet prodavnicama, jer su cene tamo obično povoljnije.

Ipak, kada se odluče za onlajn kupovinu potrošači treba dobro da pogledaju ne samo cene već i dodatne troškove. Pri tome je jako važno da vode računa o podacima sa kartica i računa koje ostavljaju prodavcima u ovim radnjama kako se kasnije ne bi neki prevarant poslužio sa njihovog računa.

Kupovinom robe na internetu i u inostranstvu može se prilično uštedeti. Posebno su u tim ponudama povoljne cene za firmiranu garderobu, knjige, kozmetiku i sitnu elektroniku. Ukoliko im odgovara cena kupci bi, pre kupovine, trebalo da provere da li se roba dostvalja u Srbiju te da li je to besplatno ili će morati da snose i dodatne troškove i koliko će ih to stajati.

Treba reći da ti, eventualni troškovi nisu jedini koje će se kupovinom onlajn imati, jer se na kupljenu robu plaća i porez na dodatu vrednost od 20%. U slučaju da je porudžbina skuplja od 50 EUR kupac će morati da plati i troškove carine, a po tarifi koja važi za poručeni proizvod.

To nisu jedini troškovi sa kojima kupac mora da računa, a u Erste banci objašnjavaju kako izgledaju troškovi pri kupovini preko "PayPall" sistema.

- Prilikom slanja novca drugom "PayPall" korisniku proviziju plaća onaj ko kupuje, a ona je od 4,4% do 4,9%, plus fiksni trošak od 0,35 EUR. To je provizija koja se plaća sa kartice - objašnjava članca Izvršnog odbora u banci zadužena za sektor stanovništva Jasna Terzić. Provizije su povoljnije ukoliko kupac ima novac na Balansu, odnosno ako mu je pre toga neko uplatio sredstva, jer je tada provizija 1-3% i nema dodatnog fiksnog troška.

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Kada kupac izabere željeni proizvod, link ga vodi do adrese gde je potrebno uneti mejl adresu i lozinku sa kojom se otvara nalog i potvrđuje transakcija.

Otkako je u svetu počeo ovakav način trgovanja i plaćanja pojavile su se i zloupotrebe. Oprez, naravno, nije na odmet. O tome kako što sigurnije platiti u internet prodavnici direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja kaže da treba kupovati na proverenim sajtovima, a korisnik na svom računaru treba da ima dobar anti virus program.

Za plaćanja treba koristiti posebnu platnu karticu i to ni slučajno ne treba bude ona koja je povezana sa računom, posebno sa deviznim štednim. Na računu koji je vezan za karticu, koja se koristi za kupovinu, ne treba držati mnogo novca već samo onu sumu koju kupac namerava da potroši. Šolaja objašnjava da je držanje veće sume na računu koji se koristi za plaćnje preko interneta isto što i ulazak u pun autobus sa otkopčanom tašnom u kojoj je na vrhu novčanik.

Kupci u internet prodavnicama treba da pripaze i na cene i kvalitet. Ukoliko se nude proizvodi poznatih marki po veoma niskim cenama treba biti oprezan. Velika je verovatnoća da se radi o falsifikatima, a to svako od nas može da kupi na najbližoj pijaci bez plaćanja PDV i carine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.