Izvor: Danas | Ponedeljak, 15.10.2007.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slobodan Vučićević, predsednik Srpske asocijacije menadžera : Srbiji u ovom trenutku nedostaje nekoliko stotina vrhunskih menadžera

(Foto: b)Dobro korporativno upravljanje je najbolji recept da se izbegnu finansijski skandali poput onih u Parmalatu ili Enronu. Upravo zbog toga, osnivanje Asocijacije je važan trenutak za profesiju menadžera, jer će sadašnji i budući menadžeri imati oslonac u radu, a asocijacija će im pomoći da se bolje i lakše snađu, informišu, zaštite i budu uspešniji u svom poslu - kaže Slobodan Vučićević


Srbiji i dalje nedostaje dovoljan broj dobrih i kvalitetnih menadžera, dok odgovornost za stvaranje budućih kadrova snosi i država, odnosno društvo, fakulteti, biznismeni... Razlog za vakuum kadrova nalazimo u činjenici da Srbija zbog brojnih nedaca, sankcija i ratova, nije imala kontinuitet u stvaranju svog korpusa kadrova. Najveći nedostatak oseća privreda, kojoj nedostaje rukovodeći kadar, nova upravljačka elita, koja je spremna da prihvati inovacije i da ih unese u proces upravljanja, nove tehnologije i proizvode, ali i u proces upravljanja ljudskim resursima. Zbog toga je tačna činjenica da dobrih rukovodilaca, direktora ili menadžera u Srbiji ima jedva nešto više od broja uspešnih firmi. Uspešni i dobri menadžeri direktno uticu na konkurentnost ekonomije svake zemlje, pa, naravno, i ekonomiju Srbije - kaže u razgovoru za Danas Slobodan Vučićević, predsednik Srpske asocijacije menadžera i Uprave kompanije Droga Kolinska. Vučićević je pravi sagovornik za ovu temu jer je prvi građanin Srbije koji je nakon raspada SFRJ došao na čelo jedne slovenačke kompanije.

U razgovoru za Danas on ukazuje na činjenicu da se u Srbiji na čelnim pozicijama brojnih firmi nalaze stranci, što samo potvrđuje manjak domaćeg kadra. Srpski menadžeri moraju steći znanja koja će preneti u kompaniju kojom upravljaju i tako doprineti ostvarivanju konkurentske prednosti u ključnim područjima poslovanja, od upravljanja proizvodnjom i ljudima, do pozicioniranja firme na tržištu. Za taj posao, naravno, treba da sledi dobra nagrada, jer poslovi vrhunskih menadžera u Srbiji, ističe Vučićević, treba da budu veoma dobro plaćeni, kao i svuda u svetu.

Obrazovanje menadžera važno je za sve privredne sektore, a osim osnovnih znanja, menadžeri moraju da nauče i kako da se ophode sa zaposlenima u firmi kojom rukovode, jer njihov uspeh umnogome zavisi od podređenih, ističe naš sagovornik . U savremenoj menadžerskoj praksi kvalitetan i dobar odnos sa zaposlenima spada u prioritetne ciljeve kompanije. Menadžer mora da uspostavi dobru saradnju sa zaposlenima, da uoči i usmeri talentovane radnike kako bi firma, kao i vlasnik kompanije, imali najveću korist. On mora i da nađe način kako da reši problem nezainteresovanih radnika, ili onih koji ne odgovaraju zahtevima posla koji obavljaju. Uspešni menadžer mora zapaziti talentovanog radnika, ponuditi mu bolje uslove rada i adekvatnu zaradu, jer njegovim odlaskom u drugu firmu izgubiće i menadžer i kompanija, kaže Vučićević, dodajući da taj princip primenjuje u sopstvenoj firmi.

- Motivacija za rad svakog menadžera je različita i zato Srpska asocijacija menadžera SAM radi na stvaranju modela menadžerskih ugovora kako bi se zadovoljili različiti uslovi i očekivanja menadžera, ali i zaštitio interes članova i menadžera koji nisu članovi Asocijacije. Model ugovora na kojem radimo naći će se na našem veb-portalu, a SAM nudi i "pravnu kliniku", koja će pomoći pri sastavljanju menadžerskih ugovora i pravičnom rešavanju problema iz radnopravnih odnosa - kaže Vučićević, uz objašnjenje da je u Srbiji uobičajena praksa da menadžerski ugovori ili ne postoje, ili su krajnje površno napisani. - Naš stav je da je dobar menadžerski ugovor koristan ne samo za menadžera, već i za vlasnika kapitala, odnosno kompaniju. Praksa takvih, površnih ugovora je jednostavno neodrživa, jer tako napravljeni kriju brojne skrivene opasnosti i probleme za menadžere i ceo kolektiv. Ako ugovori kluba sa fudbalerima sadrže deset strana, zašto se sa istom ozbiljnošću ne bi sačinjavali i ugovori za menadžere? Drugim rečima, kada vidite menadžerski ugovor na dve strane, što je najčešći slučaj, znajte da ne valja - kategoričan je Vučićević.

Odgovarajući na pitanje zašto su domaći menadžeri odlučili da se esnafski organizuju, naš sagovornik kaže da je početkom ove godine prvi put u istoriji Srbije osnovano jedno nacionalno udruženje menadžera - Srpska asocijacija menadžera.


- Reč je o profesiji koja sve više dobija na važnosti, a osnivanje Asocijacije menadžera doprineće unapređenju profesije menadžera kao struke i njeno bolje pozicioniranje u društvu. Zbog svoje važnosti, poziv uspešnog menadžera, hteli mi to da priznamo ili ne, ima status društvenog bogatstva, ističe Vučićević, dodajući da u svim evropskim državama već postoje slična udruženja sa brojnim članstvom i znatnim uticajem u društvu. Zadatak menadžera je da odgovorno i profesionalno upravlja poverenim mu resursima, odnosno kapitalom. Kao udruženje, SAM afirmiše i zahteva od svog članstva pošten i principijelan odnos prema kapitalu kojim upravlja i prema obavezama kojih su se prihvatili. Pošten, pravedan odnos, bez elemenata korupcije i moralnog hazarda, nešto je što se zove korporativno upravljanje ili corporate governance. Upravo to je jedna od bitnijih aktivnosti SAM, koje je organizovalo i nekoliko uspešnih konferencija o tome i saradnji sa IFC, tj. OECD, koji se bave ovim fenomenom. Pojednostavljeno rečeno, dobro korporativno upravljanje je najbolji recept da se izbegnu finansijski skandali poput onih u Parmalatu ili Enronu. Upravo zbog toga, osnivanje Asocijacije je važan trenutak za profesiju menadžera, jer će sadašnji i budući menadžeri imati oslonac u radu, a asocijacija će im pomoći da se bolje i lakše snađu, informišu, zaštite i budu uspešniji u svom poslu - kaže Slobodan Vučićević.

Kao prvi predsednik asocijacije Vučićević ukazuje na činjenicu da Srbiji već godinama nedostaje kvalitetan menadžerski kadar i izražava nadu da će upravo asocijacija omogućiti brže osposobljavanje menadžera, ali i izgradnju stabilne i dinamične nacionalne ekonomije. To će, kako kaže, biti "potpomognuto" edukacijom, istraživanjima o statusu, poziciji i problemima menadžera, ali i primenom svetskih iskustava.
Asocijacije će, prema njegovim rečima, pored promocije profesije menadžera doprineti i da javnost bude upoznata sa tim šta znači menadžment, ali će pomoći i ostvarenju dijaloga sa drugim zainteresovanim stranama, među kojima su na prvom mestu poslodavci, odnosno vlasnici kapitala i kreatori ekonomskih odluka na makroplanu.

Veoma važan segment aktivnosti SAM je i međunarodna saradnja. Asocijacija je postala pridruženi član CEC - Međunarodne konfederacije menadžera, što je veliki uspeh i podrška daljem radu. Da je saradnja sa srodnim organizacijama neophodna zbog nijhovih, davno stečenih iskustava govori i podatak da, na primer, udruženje menadžera u Švedskoj ima 72.000 članova i više od 70 godina iskustva. Saradnja sa udruženjima menadžera iz zemalja u okruženju je već uspostavljena, a planira se i otvaranje ogranka u Republici Srpskoj. Rad asocijacije finansira se donacijama i članarinom, koja iznosi 150 evra za godinu dana.

deo osnivača
deo osnivača

Kako postati član SAM

Kandidat za prijem u Srpsku asocijaciju menadžera je menadžer koji je zaposlen, radno angažovan prema ugovoru o radu ili je vlasnik ili suvlasnik privrednog društva kojim upravlja. Izuzetno, članovi asocijacije mogu da budu i fizička lica koja upravljaju u javnom i nevladinom sektoru.Uz popunjenu prijavu i dve preporuruke članova udruženja, a uz saglasnost UO kandidat postaje član.
Pored kontinuirane edukacije, značajno mesto u aktivnostima SAM ima još jedan naš "proizvod", a to je etički kodeks, koji predstavlja niz preporuka za menadžere koje ih navode na savestan i uspešan rad, u kome centralno mesto imaju pošten i pravilan odnos - s potrošačima, klijentima, zaposlenima, kolegama, vlasnicima kapitala, akcionarima, dobavljačima...

Škole za menadžere

Nekoliko desetina privatnih i državnih fakulteta i viših škola u Srbiji nude, pored ostalog, i izučavanje menadžmenta. Na drugoj strani privreda,odnosno kompanije, traže menadžera. Put od svršenog studenta do dobrog menadžera je popločan znanjem i iskustvom koje se na najbolji način stiče kroz rad u kompanijama koje se bore na tržištu. Želja SAM je da mladi menadžeri što pre kroče u svet realnih događaja u privredi. Kako je praksa veoma značajna, Asocijacija nudi i predlaže saradnju sa univerzitetima i fakultetima po tom pitanju. Naime, kompanije koje u SAM imaju svoje članove, rado se odazivaju molbama budućih menadžera da, još za vreme školovanja, provedu neko vreme na praksi u tim kompanijama.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista DANAS od 13-14.10.2007

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE