NavMenu

Novac nije najvažniji za pokretanje biznisa - Dobra ideja i istrajnost su bitni, ali i stabilni poslovni ambijent

Izvor: RTS Ponedeljak, 28.12.2015. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Krediti jesu jedan od načina da se započne i održi biznis u Srbiji, ali nije jedini i nije presudan. U Srbiji se sve više razvija takozvana startap zajednica, a za takav biznis ključni su ideja i istrajnost. I njima, kao i drugim malim i srednjim preduzećima, najvažniji je stabilan poslovni ambijent.

Potreban vam je cimer, stan, želite da aplicirate za stipendiju. Te informacije moći ćete da pronađete na sajtu i aplikaciji koju su pokrenuli apsolventi Elektrotehničkog fakulteta. Iako još nisu završili osnovne studije, žele da se oprobaju u privatnim vodama.

- Očekujemo da do maja pokrijemo većinu BU, možda da do tada ostvarujemo neku dobit, to je neki cilj. Mi verujemo. Imamo potvrde i sa strane od ljudi koji su digli startape. Oni nas i savetuju. Tako je to u startap zajednici - kaže Petar Dončić iz "Easystudenta".

Startit zajednica u Srbiji postoji već pet godina. Kroz njihove programe savetovanja prošlo je gotovo petnaest hiljada ljudi.
- Više od 40 firmi je osnovano preko naših programa, a one su prikupile preko milion dolara - kaže Marija Gavrilov iz Startit zajednice.

Znanje i početni kapital potrebni su da biste pokrenuli privatni posao. Svaki početak nosi rizik. U startapu je mnogo veći. Statistika kaže da četvrtina svih startapova ne doživi drugu li treću godinu poslovanja.

- Kapital postoji, fondovi koji investiraju takođe, postoji fluktuacija kapitala. Međutim, upravo to okruženje nije ohrabrujuće ka ljudima koje žele da započnu svoj biznis - kaže Gavrilov.

Resorno ministarstvo saglasno. Poslovni ambijent za pokretanje privatnog posla u Srbiji je težak. Kako bismo pojednostavili poslovanje i uhvatili korak sa svetskim tržištima, doneta je Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća za narednih pet godina.

- Mi tek treba da se povežemo sa našim izvoznim tržištima, jer mogućnost domaćeg tržišta u smislu potražnje za uslugama ograničena je. Ne možete vi napraviti pet pekara ili tri kozmetičke radnje u jednoj ulici mnogo je značajnije napraviti startapove koji su okrenuti ka izvozu - kaže Dušan Korunoski iz Ministarstva privrede.

Za plasiranje proizvoda u inostranstvo, pre svega, moraju se znati potrebe tržišta.

- Možemo da ponudimo obuke pre svega preduzetništva, konsaltinzi za izradu biznis planova, kako se aplicira za kredit razne vrste obuka to je značajno za mlade jer nemaju iskustva. Da ne bi oni skupo plaćali tu školu nekoliko sledećih godina, možda ako posrnu da li imaju pravo na drugu šansu. Mislim da je ta vrsta guranja mladih preduzetnika dragovcenija od nekog novca koji im država može dati - smatra Krunoski.

Na veb stranicama Ministarstva privrede i Nacionalne agencije za regionani razvoj, možete saznati koje su sve mogućnosti, ali i dobiti besplatnu pomoć lokalnih regionalnih agencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.