NavMenu

U maju 2016. počinje izgradnja druge kule Kliničkog centra Srbije - Gradi se 90.000 m2, vrednost 95 mil EUR

Izvor: Tanjug Petak, 25.12.2015. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: kcs.ac.rs)
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u četvrtak da je Srbija dobila dozvolu od Evropske banke za obnovu i razvoj da 29. decembra bude raspisan tender za Klinički centar Srbije, a da bi radovi trebalo da počnu u maju.

- Dobili smo dozvolu od Evropske banke, 29. decembra ove godine u žurnalu Evropske unije, Službenom glasniku Republike Srbije i 40 zemalja Evrope i sveta pojaviće se ovaj tender. Trajaće do 14. marta, kada će se otvarati ponude, a u maju može da se krene sa gradnjom oko 90.000 m2, rekao je Lončar.

On je precizirao da će biti izgrađena kompletno nova zgrada Kliničkog centra Srbije u Beogradu, a da je vrednost posla preko 95 mil EUR.

Lončar podseća da je kredit EBRD od 210 mil EUR dobijen pre sedam godina za izgradnju kliničkih centara bio najveći kredit Evropske banke za jednu zemlju u Evropi za medicinske projekte, a da je do sada sve trebalo da bude završeno.

- Sve što (prethodnici) nisu uradili, uspeli smo sada da izvedemo, da stavimo u legalne tokove i da dobijemo dozvolu Evropske banke da konačno krenemo sa tenderom. Niš smo mi uspeli da uradimo, treba da bude gotov do 2016. godine. Čekamo dozvolu za Novi Sad, mislim da ćemo je brzo dobiti. U Kragujevcu ima još problema, ali ćemo rešiti i to - naveo je Lončar.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić kaže da je završena kompletna projektna dokumentacija za KCS, koja je dobila zeleno svetlo "Mašinoprojekta", Instituta CIP i Kancelarije za protivpožarnu bezbednost MUP-a.

Vekić je naveo i da će se u prva tri meseca narednoj godini u skupštinskoj proceduri naći predlozi zakona o transfuziji, o vantelesnoj oplodnji, o zaraznim bolestima i o javnom zdravlju. Nakon toga, očekuje se da u parlament stignu i predlozi zakona o psihoaktivnim supstancama i o medicinskim sredstvima.

Vekić je dodao da je u toku implementacija softverskog sistema u 29 bolnica, koju finansira EU sa 2,5 mil EUR. - Naš cilj je da do 1. juna naredne godine umrežimo sve zdravstvene ustanove - rekao je on. Prema njegovim rečima, naredne godine, u okviru unapređenja zdravstvene zaštite, biće nabavljeno šest ili sedam novih linearnih akceleratora, kao i dva CG simulatora.

Odbor za zdravlje i porodicu usvojio je zaključak da predloži Ministarstvu zdravlja i finansija da izvrše andzor nad radom Lekarske komore Srbije i njihovim finansijskim poslovanjem. Odbor će predložiti RFZO-u da, uz mišljenje stručne komisije, obolelima od psorijaze omogući lečenje savremenim biološkim procedurama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.