NavMenu

Vranjski "Alfa plam" izvozi 65% proizvodnje - U svetskom vrhu među proizvođačima grejnih tela

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.12.2015. 15:02
Komentari
Podeli
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas, tokom posete kompaniji "Alfa plam" u Vranju, da je to preduzeće, prema poslovnim rezultatima, dostiglo svetski vrh među proizvođačima peći na čvrsta goriva. On je kazao da je u proizvodnji grejnih tela to vranjsko preduzeće među prvih pet na svetu, da je u grupi najvećih srpskih izvoznika i konstantno dokazuje kako uspešne firme možemo da imamo u svim delovima zemlje.

"Alfa plam" proizvodi peći na čvrsta goriva i grejna tela, a izvozi 65% ukupne proizvodnje.

- Cilj PKS je da razgovaramo sa ovako velikim sistemima o tome šta im je potrebno i kako da na pravi način zaštitimo njihov interes u dijalogu sa Vladom Srbije i sa međunarodnim institucijama u procesu pregovaranja sa EU - rekao je Čadež.

Oni će, dodao je, morati svakodnevno da žive sa tim propisima i zato je PKS tu da im pomogne.

- Pored toga, u razgovorima sa Vladom predložićemo da država obezbedi subvencije za preduzeća koja bi za ovakve sisteme poput "Alfa plama" obezbeđivala repromaterijal, čime bi se smanjio uvoz - rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

On je ponovio da će reogranizacijom komorskog sistema Privredna komora Srbije biti servis privrednicima, kako bi lakše uspostavljali poslovne kontakte i dolazili do kupaca.

Preduzeće "Alfa plam" u Vranju privatizovano je pre četiri godine i nalazi se u sastavu "Alco group". Nakon privatizacije novi vlasnik je u vranjsko preduzeće investirao oko 40 mil EUR. U "Alfi" je zaposleno oko 900 radnika, a prosek plate je 52.000 dinara, što je skoro dva puta više u odnosu na prosek u Pčinjskom okrugu.

- Ako se dobro organizujete, zaposlite mlade i stručne ljude onda možete da parirate bilo kom preduzeću. Mi smo poznati i po tome što smo prva naša firma koja je kupila stranu kompaniju. "Alfa plam" je kupio italijansku firmu za pelet i peći "Calux". Na jednom od najvećih sajmova početkom sledeće godine u Veroni izložićemo 17 novih proizvoda - naglasio je vlasnik "Alco group" Miroslav Aleksić.

"Alfa plam" izvozi u Nemačku, gde pokriva 18% tamošnjeg tržišta grejnih tela i peći na čvrsta goriva, zatim u Italiju, Čile i u zemlje bivše SFRJ. Veliki broj "Alfinih" poizvoda prodaje se i na prostoru Kosova i Metohije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.