NavMenu

Dušan Vujović i Mićo Mićić dobili nagrade za izuzetnost Saveza ekonomista Srbije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.12.2015. 09:05
Komentari
Podeli

Ministar finansija Dušanu Vujoviću i predsedniku Nadzornog odbora "Jedinstva" iz Sevojna Mići Mićiću uručene su večeras Povelje za izuzeznost, koje tradicionalno dodeljuje Savez ekonomista Srbije (SES) istaknutim ličnostima srpske ekonomske i političke scene.

Vujoviću je nagradu uručio ekonomista i predsednik "Deloitte" u Srbiji Dragan Ðuričin, koji je objasnio i zašto su se ugledni ekonomisti okupljeni u SES-u odlučili da jedan od laureata bude i aktuelni ministar finansija.

On je, šaleći se rekao da je Vujovića upoznao još na postdiplomskim studijama na Ekonomskom fakultetu, i da se ministar i tad isticao u oblastima ekonomije i finansija.

- Dule je stalno svima objašnjavao šta trenutno radi i do čega je došao u istraživanju. A ta opsesivnost je mogla samo da motiviše ljude. On je sagledavao ekonomiju kao celinu, sa makro i mikro nivoa - rekao je Ðuričin i dodao da brojni projekti koje je Vujović radio za Svetsku banku, takođe, govore o njemu kao o ekonomisti.

Ðuričin je istakao da su intelektualni razgovori sa Vujovićem uvek velika inspiracija, i poručio da je privilegija što javne finansije u Srbiji vodi jedan od srpskih najvećih makroekonomista.

Vujović je rekao da sa velikim zadovoljstvom prihvata ovu nagradu i zahvalio je kolegama i nekadašnjim profesorima okupljenim u SES-u.

On je rekao da je, kada mu se ukazala šansa da postane ministar, to prihvatio, ne zato što nije imao izgovor da ne prihvati, već što je osetio obavezu da uradim nešto za svoju zemlju.

Vujović se našalio i pomenuo da je od predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića pre nekoliko dana dobio pohvalne ocene vezano za Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje su bile toliko pohvalne da je pomislio da je nešto pogrešno uradio.

Predsednik SES-a Aleksandar Vlahović koji je uručio nagradu Mići Mićiću, podsetio je da su i prethodni laureati bili istaknuti ekonomisti i privrednici poput Dragoljuba Vukadinović, Slobodana Petrovića, Nikole Pavičića, Radeta Svilara...

- Kad smo ove godine razmatrali koga bismo birali da bude naš laureat, nije bilo dileme da će biti i Mića Mićić - rekao je Vlahović.

Govoreći o Mićiću, on je rekao da ga je upoznao pre 20 godina i da ga pamti kao nekoga ko drži do svoje reči.

- Neki govore da nema početka rada dok se ne potpiše ugovor, ali oni sigurno ne poznaju Miću Mićića. On je ovih 20 godina pokazao u praksi koliko drži do reči i da nema ugovora koji može da bude sigurniji od reči - rekao je Vlahović.

Vlahović je naveo da je Mićić primer da Srbija ima jake i uspešne ljude, a koji nisu u Beogradu.

- On je, razvijajući svoju kompaniju Jedinstvo, dao izuzetan doprinos zemlji. Godišnja obrt te firme prelazi 50 mil EUR, a zapošljava 1.300 radnika - rekao je Vlahović dodajući da je u toj oblasti Jedinstvo sinonim za uspešnu fabriku.

Mićić je rekao da je "tajna" uspeha te firma što su shvatili da moraju da izađu na strano tržište, da su opstali zato što su "izašli" u Irak i Libiju, ali to što je ulagao u kadar.

- Ulagao sam u kadar, a i to je bila dobra i korektna privatizacija. Menadžment vodi preduzeće i većinski je vlasnik - rekao je Mićić i dodao da nikada nije zakasnio s platama.

Dodeli nagrada prisustvovali su brojni ugledni ekonomisti, Ljubomir Madžar, Jurij Bajec, Goran Pitić, Pavle Petrović, Vladimir Vučković, Dejan Šoškić...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.