NavMenu

Bonitetna kuća "Dun & Bradstreet" prognozira rast srpske privede u 2016. i 2017. godini

Izvor: eKapija Sreda, 23.12.2015. 12:45
Komentari
Podeli
Bonitetna kuća "Dun & Bradstreet" (D&B) i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja, ali prognozira i da će srpska privreda u naredne dve godine rasti brže nego što se očekivalo, saopšteno je iz kompanije "Rating doo", koja eksluzivno zastupa D&B u Srbiji i Crnoj Gori.

U svojim konomskim prognozama za 2016 i 2017 godinu, D&B je povećao izglede rasta BDP-a Srbije na 1,5% i 2,2%, respektivno.

Kako je navedeno, glavni pokretač rasta u predviđenom periodu su investicije, koje su podržane kako rastom unutrašnjih ulaganja tako i poboljšanjem domaćih kreditnih uslova.

Dodaje se i i da su kamatne stope na istorijski niskom nivou (4,5% u novembru) i da su banke popustile u svojim kriterijumima kreditiranja s obzirom na to da postoje izgledi za poboljšanje realne ekonomije.

Izveštaj navodi da neto izvoz predstavlja drugi pokretač rasta BDP-a, zahvaljujući padu dinara koji utiče na jačanje međunarodne konkurentnosti Srbije, ekspanziju izvozno orijentisanog proizvodnog sektora i na pad troškova uvoza energenata.

Predviđen je i šestomesečni konstantni rast u trgovini na malo, koji je u septembru dostigao 2,3% u odnosu na isti period prošle godine. U međuvremenu, privreda će biti relativno stabilna zahvaljujući niskoj inflaciji, smanjenju deficita javnog sektora (nakon napora da se poveća naplata prihoda i smanji veličina javnog sektora) i viškovima na eksternim računima.


Naglašeno je i da devizne rezerve dalje rastu, uglavnom kao posledica politike kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke.

- Ovo je značajno zbog toga što NBS nastoji da održi stabilnost deviznog kursa (po stopi od oko 120 dinara za 1 EUR) kao sredstva kontrole inflacije, tako da se svaki pad vrednosti evra višestruko replicira u vrednost dinara - poručuje D&B.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija. U decembru ove godine, bonitetna kuća D&B je povećala rejting Senegalu, a smanjila Egiptu i Novom Zelandu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.