Izvor: RTS | Sreda, 23.12.2015.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za puštanje Aerodroma Ponikve u funkciju potrebno 5 mil EUR - Zlatiborski okrug želi bolju infrastrukturu

(Foto: Angelo Giampiccolo/shutterstock.com)
U maju 2016. godine obnova aerodroma Ponikve kod Užica trebalo bi, rekonstrukcijom i poslednjeg dela piste razrušene u bombardovanju, da uđe u završnu fazu. Već dve godine na taj aerodrom sleću manji, poslovni i turistički avioni, ali su ambicije Zlatiborskog okruga da Ponikve postanu vazdušna luka i za veće letelice, jer za to postoji interesovanje inostranih turoperatora, privučenih lepotama Zlatibora, Tare, Mokre Gore...

Procene da bi aktiviranje aerodroma Ponikve kod Užica za oko 30% unapredilo privrednu aktivnost čitavog okruga nisu nove, ali je nova ideja da se u obnovi aerodroma prevashodno računa na sopstvene snage.

Reditelj Emir Kusturica rekao je da postoji naivna vera da će veliki fondovi završiti onaj posao koji mi treba da završimo. - Još kad bi bilo malo želje da se oživi privreda i da se poveruje u to da avio-prevoz može da podstakne ne samo turizam, već i poljoprivredu, onda bi se udružile opštine i onda bi na nivou regije taj aerodrom i počeo da radi.

Sada se to i dešava. Zlatiborski okrug je pokrenuo inicijativu da aerodrom umesto gradskog postane regionalno preduzeće, koje će finansirati njegovih 10 opština.

Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga kaže da će se osloniti na sopstvene snage, sopstvene resurse, a možda budu morali da se i kreditno zaduže. - Sigurni smo i činjenica je da bez aerodroma, bez auto-puta, nama nema boljeg života - kaže Paunović.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da je dovoljno bilo 5 mil EUR da se ovaj aerodrom stavi u funkciju.

- Mislim da nije veliko izdvajanje iz opštinskih budžeta da se pet miliona prikupi i da se ovaj aerodrom stavi u funkciju, a naravno i odgovornost Vlade i resornih ministarstava je da pomognu - smatra Stamatović.

Najvažniji posao je završetak oko 10 kilometara aerodromske ograde, čiji je deo, uz pomoć Emira Kusturice, već nabavljen, a predstoji i rekonstrukcija preostalih 800 metara piste. - Kad završimo kompletnu rekonstrukciju poletno sletne staze duge 3.100 metara, onda bukvalno svi postojeći tipovi aviona mogu da koriste ovu pistu bez ograničenja - rekao je direktor JP "Aerodroma Ponikve" Saša Savić.

Sve to, kao i izgradnju kraka Koridora 11, ka Zlatiboru, sa nestrpljenjem očekuju u ovom regionu, jednom od retkih u Srbiji, sa spoljnotrgovinskim suficitom.

Ponikve su, za sada, vazdušna luka lake avijacije, ali zvuk "Boinga" ovde mnogi priželjkuju, uključujući i turiste koji bi, ipak, da se, putujući na odmor - ne premore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.