NavMenu

Koliku štetu Srbiji nanosi šverc akcizne robe?

Izvor: RTS Utorak, 22.12.2015. 08:33
Komentari
Podeli

(Foto: carina.rs)
Šverceri akcizne robe, od koje ćemo uskoro skuplje plaćati benzin i neka alkoholna pića, robu prodaju po 30-40% nižoj ceni, a koliko time štete nanesu državnom novčaniku - nema računice, navodi RTS.

Marko Milanović iz kompanija "Nelt" rekao je da su neke procene od pre par godina bile da samo na švecu jednog brenda čokolade koji ta kompanija distribuira, država gubi 2 mil EUR.

- Ono što nas posebno zabrinjava je činjenica da na severu Vojvodine naši kupci, došli u situaciju da zatvore svoje legalne prodavnice, jer ne mogu da izdrže konkurenciju švercera- kaže Milanović.

Švercersku konkurenciju s manje ili više uspeha suzbija tržišna inspekcija. Tokom 2015. godine zaplenjene su određene količine naftnih derivata, kafe, alkohola, rezanog duvana i cigareta - približno kao i prošle godine.

U tržišnoj inspekciji napominju da kompletno nelegalno tržište u Srbiji pokriva manje od 350 inspektora.

Goran Macura iz Tržišne inspekcije objasnio je da na osnovu analize rizika, i procene i raspoloživih kapacieta ljudi koji rade obilaze i preduzimaju mere, na osnovu operativnih saznanja, ili prijava ili bilo čega drugog.

Odnedavno, tržišnoj inspekciji pomaže i Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji obuhvata neregistrovane objekte, u kojima se uglavnom i prodaje švecovana roba.

Željko Ožegović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave rekao je da je ovaj zakon doneo još jednu novinu koju ranije inspekcije nisu mogle da imaju, a to je mogućnost uvida u stambenim prostorijama, kućama, podrumskim prostorijama.

- Naše inspeckcije su u preko 30 00 nadzora pronašle 1.213 neregistrovanih subjekata samo za tri meseca- kaže Ožegović.

Ipak, ako država od Nove godine povećava akcize na pojedinu robu koja se švercuje, da li bi bilo logično da pojača kontrole i poveća broj inspektora na terenu?

- Ja ne verujem, to je neka druga politika, inspekcija o tome ne može da odlučuje. Svako bi voleo da ima više ljudi, jer misli da bi mogao više da preduzima mere, ali to nije do nas- rekao je Macura.

I nije samo do države. I građani bi, podsećaju legalni prodavci, morali da shvate da kupovinom švercovane robe gube svoj, a ne državni novac.

- Pitanje kupovine švercovane robe, pitanje neplaćanja poreza, neplaćanja doprinosa, pitanje nelegalnog uvoza je zapravo sve jedno pitanje- smatra Milanović.

Da li je ušteda koju ostvarite pri kupovini švercovanog duvana ili čokolade vredna vašeg zdravlja i penzije? Kako kažu legalni prodavci, ne treba da očekujete od poslodavca da vam uplaćuje doprinose, ako kupujete švercovano, jer sve ide iz iste kase.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.