NavMenu

U Srbiji nedovoljan broj notara - Nedostaje više od 200 javnih beležnika, u 29 opština nema nijednog

Izvor: Al-Jazeera Balkans Ponedeljak, 21.12.2015. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Institucija notara u Srbiji postoji nešto više od godinu dana. Srbija je poslednja zemlja u regionu koja je uvela instituciju javnog beležnika. Još ih nedostaje više od 200. Nema dovoljno licenciranih, ali često ni zainteresovanih – jer smatraju da je posao ekonomski neisplativ. Neki su već odustali, zbog čega u 29 opština nema interesovanja za tu delatnost.

Strajko Janjušić je sinu prepisao kuću. Ugovor o poklonu overili su kod notara. To su platili skoro 300 EUR. - Papire sam pripremio kod advokata, ovde sam došao, usluga je dobra, ljubazni su, brzi su. Nisu mnogo ni skupi - kaže Strajko. Njegov sin Svetozar misli da bi ipak bilo jeftinije u sudu.

Javni beležnici kažu da su cene usluga regulisane zakonom. A sa pravne strane, da su sigurniji nego sudovi. - Javni beležnici pre svega za svaki svoj notarijalni akt koji urade odgovaraju ličnom imovinom. To je novina i mislim da za sada nijedna profesija ovde ne odgovara ličnom imovinom - kaže notarka Jovanka Jovanović.

Notari u Srbiji su preduzetnici i kao takvi se i oporezuju. Plaćaju PDV od 20%, a na preostali iznos naknade u obavezi su da državi plate i porez od 30%.

Tome se protive. Od Ustavnog suda Srbije tražili su ocenu ustavnosti poreza od 30%. U Notarskoj komori kažu da je to prevelik namet, posebno za notare iz manjih sredina, koji imaju manje posla. Zbog toga zatvaraju kancelarije, pa u tim mestima njihov posao rade sudovi.

- Tako da to sve ukazuje da je ekonomski položaj beležnika veoma ozbiljan i dovedeno je u pitanje beležništvo na celoj teritoriji Srbije. Upravo zbog toga u 29 opština mi nemamo beležnike, niti imamo interesovanje za imenovanje beležnika u tim opštinama - kaže Miodrag Đukanović, predsednik Notarske komore.

U Ministarstvu pravde kažu da se porez neće ukinuti. Ali notarima s druge strane, kroz izmenjeni zakon, pokušavaju da prenesu nove nadležnosti.

(Foto: jannoon028/shutterstock.com)
- Prvenstveno je bio cilj da se deo poslova izmesti iz sudova i prebaci na notare kada je u pitanju van parnica i naročito vođenje ostavinskih postupaka tako da je sa ovim izmenama zakona koji je u Skupštini pronalazimo načine da sudove ohrabrimo da notarima prenesu tu nadležnost - ističe Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde.

Advokati su više meseci protestovali zbog notara. Tražili su da se promeni deo zakona po kom se notarima daje ekskluzivno pravo na sastavljanje ugovora. Danas ugovore sastavljaju advokati, notari ili sami građani.

- Javno beležništvo je neophodno sa naše tačke gledišta da bi preuzelo mnoge poslove koje danas obavlja sud ili koje je do skora obavljao sud i koji bi sa punim pravom trebalo da ispuni očekivanja u pogledu efikasnijeg rada sudovanja preuzimanjem određenih obaveza u okviru svoje delatnosti - tvrdi Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.