Izvor: Novosti | Ponedeljak, 21.12.2015.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za biznis dovoljno i 800 EUR - Srpski menadžeri dali 150 predloga za ulaganje novca od otpremnine

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Srpska asocijacija menadžera (SAM) spremila je 150 predloga za započinjanje sopstvenog posla za radnike preduzeća u restrukturiranju, koji su uz otpremnine ostali bez posla, ali i za bilo koga drugog ko na raspolaganju ima od 800 do 8.000 EUR, pišu "Novosti".

Predlozi su raznoliki, te je tako navedeno da uzgajanje višerodne maline na površini od 200 metara, zahteva početno ulaganje od 1.700 EUR, a žalfije na jednom hektaru 1.200 EUR.

Primeri ideja koje su navedene u priručniku SAM-a su recimo i proizvodnja plastičnih kesa za koju je u startu potrebno uložiti oko 7.000 EUR ili proizvodnja pletene žice za koju je potrebno uložiti 2.500 EUR u startu.

- Trudili smo se da sve ideje budu izvodljive na celoj teritoriji Srbije, a zatim da one budu u rasponu početnog kapitala od recimo 800 EUR, pa do 5.000 ili eventualno 8.000 EUR. Toliko je, naime, procenjeno da će radnici dobijati po osnovu otpremnine- rekla je za "Tanjug" izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović.

Prema njenim rečima, ideje koje zahtevaju nešto veća ulaganja u startu, mogu da se realizuju i tako što će se više kolega udružiti i zajedno pokrenuti posao.

- Za svakog ima po nešto. A u svom priručniku smo naveli uz svaku ideju, šta je sve potrebno, na kolikoj površini ili prostoriji može da se radi, da li je neophodna kupovina mašina. Takođe, piše i koliko je minimalno početno ulaganje, dalja ulaganja, kako registrovati preduzetničku radnju, preduzeće ili poljoprivredno gazdinstvo, koliko ljudi je potrebno angažovati- objašnjava Bulatović.

Kako je navela, predlozi su svrstani po kategorijama "trgovina", "proizvodnja", "usluge" i "poljoprivreda".

Projekat, koji podrazumeva bazu šansi, namenjen je podsticanju preduzetništva a posebno radnicima koji će kroz proces restrukturiranja i stečaja ostati bez posla.

- Pošli smo od toga da ti radnici godinama rade i imaju iskustva, a mi smo dali predloge, za slučaj da im nedostaju ideje, kako da to svoje iskustvo iskoriste i krenu u preduzetničke vode sami, sa svojim porodicama ili udruženi s kolegama- rekla je Bulatović.

Ona je istakla i da je u okviru tog projekta SAM organizovao i preduzetničke sajmove. Do sada ih je bilo tri (u Nišu, Kruševcu i Subotici), a u narednih šest meseci organizovaće se još šest.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.