Izvor: Novosti | Subota, 19.12.2015.| 09:57

Kinezi rekonstruišu prugu Banja Luka - Novi Grad

(Foto: Oleksiy Mark/shutterstock.com)
Predstavnici kineske kompanije "China Shandong International Economic and Technical Corporation Group" isporučili su Vladi Republike Srpske projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju železničke pruge Banja Luka - Prijedor - Novi Grad, saznaju "Novosti" u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

Sa kineskim partnerima u zgradi Vlade RS razgovarali su predsednica Vlade Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, direktor JP "Železnice RS" Dragan Savanović i direktor JP "Autoputevi RS" Dušan Topić.

- Predstavnici kineske kompanije iskazali su još jednom svoje interesovanje za učešće u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u RS. To se, pre svega, odnosi na rekonstrukciju pruge Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, kao i na izgradnju auto-puta na ovom pravcu - rekli su nam u resornom ministarstvu.

Predstavnici kineske kompanije istovremeno su informisali zvaničnike Srpske da je u toku izrada studijske dokumentacije i generalnog projekta za prvu fazu auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Rrekonstrukcija

Projekat rekonstrukcije 110 kilometara železničke pruge od Banjaluke do Novog Grada (granica sa Hrvatskom) je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, jer čini okosnicu u prevozu železne rude. Prema statistici, 58 odsto ukupnog prevoza "Železnice Republike Srpske" prevezu ovom deonicom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.