NavMenu

Srpska roba bez kočnice - Od 1. februara postajemo član zajedničkog carinskog tranzitnog područja sa 34 države

Izvor: Novosti Subota, 19.12.2015. 09:53
Komentari
Podeli

(Foto: Rasica/shutterstock.com)

Prevoznici robe iz Srbije će kroz 34 zemlje moći da prolaze bez papirnih carinskih deklaracija, uz najavu elektronskom porukom, jer će Srbija od 1. februara postati član zajedničkog carinskog tranzitnog područja. Poziv Evropske komisije je stigao, a naši transporteri se raduju manjim troškovima i bržem putovanju.

Zajedničko carinsko tranzitno područje čini 28 zemalja EU, četiri zemlje EFTA, Turska i Makedonija.

- Pristupanjem ovom sistemu će se smanjiti zastoji, ali i omogućiti srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu - kaže Veselin Milošević, pomoćnik direktora u Sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija Uprave carina.

- Velika prednost je postojanje finansijskog obezbeđenja za zajednički tranzitni postupak i mogućnost pokretanja zajedničkog tranzita bez dodatnog stajanja, izrade papirnih carinskih deklaracija i dodatnih sredstava obezbeđenja.

Kamion koji polazi na put, na primer iz Turske, a krajnje odredište mu je u Poljskoj, moći će da obavi taj postupak samo elektronskom razmenom poruka sa svim zemljama koje su na ruti, uključujući i Srbiju. Kada dođe na naš granični prelaz, carinska služba će ga evidentirati, a iz Srbije će izaći bez carinskih formalnosti.

- Unapred ćemo dobijati elektronske poruke kojima se najavljuje tranzit kamiona iz više od 30 zemalja, dobijaćemo ispravne i proverene podatke o tovaru koji se prevozi - dodaje Milošević.

- Sistem ima izrazito antikoruptivni karakter, jer se postupak obavlja sistemom elektronske razmene poruka. Nije nerealno očekivati da ćemo privući kamione koji sada koriste neke druge tranzitne rute.

Prvi čovek Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju pri Privrednoj komori Srbije, Miroslav Nikolić, za "Novosti" kaže da je pristupanje carinskom postupku zajedničkog tranzita važno za konkurentnost naših preduzeća.

- Dobija se na brzini, a brz transport znači i manje troškove - kaže Nikolić.

- Kada utovarimo robu u kamion koji prevozi robu u Nemačku, na carini, na primer, u Smederevu, mi ispunimo propratnicu, i to je sve. Nema više zaustavljanja na granici sa Mađarskom.


Kraći put

Pored uštede koju će imati naši prevoznici, i Srbija bi mogla da ima velike koristi od tranzita kroz našu zemlju. Kada sve postane "umreženo" i kada je postupak bude pojednostavljen, očekuje se da strani prevoznici koriste najkraći put između centralne, odnosno zapadne Evrope i Grčke, Turske...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.