NavMenu

Čačanski softver na ceni i u svetu

Izvor: RTS Petak, 18.12.2015. 12:09
Komentari
Podeli

(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
Srbija se ubraja među zemlje koje imaju velike mogućnosti za razvoj informacionih tegnologija. Iz godine u godinu, sve je veći broj firmi koje se bave programiranjem i pružanjem softverskih usluga u zemlji i u svetu, a Čačak postaje jedan od IT centara.

Aleksandar i Miloš se bave programiranjem još od srednje škole. Posle studija, a pre petnaestak godina, osnovali su firmu koja se bavi razvojem softvera i programiranjem. Sarađuju sa velikim svetskim it kompanijama i razvijaju aplikacije za pametne telefone.

Suvlasnik čačanaskog "Telneta" Aleksandar Kostić ističe da je to preduzeće razvilo veliki broj aplikacija počevši recimo od sistema za kontrolu kućne automatike, popularni "internet of things".

- Nedavno je na sajmu u Berlinu prikazana "Samsungova" ponuda ta, mi se poslednjih godina aktivno bavimo razvojem na tom polju - dodaje Kostić.

Nisu razmišljali o odlasku u inostranstvo kažu ovi programeri, već im je bio cilj da ostanu u rodnom gradu. U poslu im pomažu i studenti informatike.

Drugi suvlasnik "Telneta" Miloš Dragićević ističe da u toj firmi studenti prođu kroz celokupan proces jednog softverskog rešenja od ideje do realizacije, do konkretnog proizvoda koji može da pomogne određenim pojedincima ili ljudima da unaprede svoje poslovanje.

Na Tehničkom fakultetu u Čačku veliko je inetresovanje upravo za informacione tehnologije.

Jeroslav Živanić sa Tehničkog fakulteta u Čačak navodi da se na toj visokoškolskoj instituciji u junskom upisnom roku za jedno mesto za jedno mesto za studijski program informacione tehnologije prijavilo više od tri kandidata. To nam je dalo mogućnost da izabaeremo najbolje svršene srednjoškolce, dodaje Živanić.

Praksu mnogi stiču tokom studiranja. Posla ima kažu i u Čačku i okolini.

- Ostalo mi je par ispita do kraja ja sam krenula na praksu pre pet meseci ovde u Čačaku u jednoj firmi i tu sam se zaposlila pre mesec dana - kaže studentkinja Marija Rafailović.

Nemanja Vićović navodi da je pre šest meseci počeo da radi u Kragujevcu.

- Sigurno ću ostati tamo još narednih godinu dana. Iskreno imam veliku želju da se vratim u Čačak. Potražiću posao u drugoj firmi ili će ova gde trenutno radim otvoriti neku kancelariju ovde - dodaje Vićović.

Preko dvadeset preduzeća u Čačku trenutno je registrovano za programiranje i pružanje softverskih usluga, podaci su Regionalne privredne komore Kraljevo. Još oko 70 radnji bavi se sličnim delatnostima.

Kako navode u Komori, tačan broj je veći, jer ima onih koji izrađuju softvere za inostranstvo i to uglavnom rade od kuće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.