NavMenu

Projekat domaćih stručnjaka "Blue green dream" dobio prestižno priznanje u Londonu

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.12.2015. 13:46
Komentari
Podeli
Na svečanoj dodeli nagrada "Bussiness Green Technology", 27. novembra 2015. godine, u Londonu, tim projekta "Blue Green Dream" (Plavo Zeleni San), dobio je nagradu u kategoriji "Istraživačko-razvojni program godine 2015" (Research & Development Programme of the Year 2015).

Prestižna nagrada "Bussiness Green Technology Award" se svake godine dodeljuje najboljim i najinovativnijim dostignućima u oblasti biznisa zelenih tehnologija u Velikoj Britaniji. Ove godine, priznanje za najbolji istraživačko-razvojni program dobio je tim projekta "Blue Green Dream" (BGD), čiji je član i koordinator Centra za jugoistočnu Evropu "Mikser organizacija".

Idejni tvorac, osnivač i koordinator projekta "Blue Green Dream" je Profesor Čedo Maksimović sa Univerziteta Imperijal koledž u Londonu (Odsek za građevinarstvo i životnu sredinu). Profesor Maksimović je u Londonu primio nagradu zajedno sa saradnicom na projektu i predavačem na Imeprijal koledžu, dr Anom Mijić. Stručni tim Regionalnog BGD centra za centralnu i jugoistočnu Evropu u Beogradu predvodi Ranko Božović, čija je reputacija u domenu primene održivih izvora energije i integrisanom procesu projektovanja priznata u svetskim okvirima.

Projekat "Blue Green Dream" razvio je inovativne metodologije urbanističkog planiranja novih i revitalizacije postojećih gradova, naselja i pojedinačnih objekata u kojima se ostvaruje jedinstvena interakcija sistema urbanih (plavih) voda i urbanih hortikulturnih (zelenih) sistema sa ostalim infastrukturnim i eko sistemima u gradovima.

Izvesni aspekti ovih rešenja su se u praksi koristili i ranije, ali kao odvojene kategorije u projektovanju i izgradnji, dok "Plavo-zeleni san" te dve zasebne oblasti ujedinjuje i dolazi do integralnih rešenja koja ublažavaju negativne uticaje klimatskih promena i ekstremnih vremenskih nepogoda, a koja su ekonomičnija za izgradnju i trajnu ekspolataciju. Više detalja o projektu može se videti na stranici BGD projekta www.bgd.org.uk.

"Blue Green Dream" rešenja predstavljaju značajnu inovaciju u svetskim razmerama za koju su autori dobili ovo prestižno priznanje. Ove metode prikazane su i na konferenciji u Beogradu u okviru Mikser festivala 2014, kada su domaćoj stručnoj javnosti i široj publici predočeni primeri efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti gradova na negativne efekte klimatskih promena, elementarnih nepogoda i antropogenih uticaja na prirodnu sredinu.


"Blue Green Dream" je jedan od prvih projekata u svetu koji je razvio konzistentno planiranje, analize, kvantifikacije i primene metodologije interaktivnog sadejstva vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama. Osim u Londonu ove metode se već primenjuju i u Berlinu, Parizu, Roterdamu i Singapuru, a zahvaljujući saradnji "Mikserom" i ostalim domaćim stručnjacima koji su članovi Blue Green Dream tima, među gradovima koji su u planu za primenu BGD tehnologije, nalazi se i Beograd.

Povodom osvajanja prestižne nagrade u Londonu, Regionalni centar projekta "Blue Green Dream" za Centralnu i Jugoistočnu Evropu - organizacija "Mikser" priređuje 24. decembra u 12 časova u "Mikser House"-u Business Forum sa svečanim koktelom koji će okupiti poslovne ljude, lidere u oblasti arhitektonske, građevinske i urbanističke prakse od kojih se očekuje da prihvate i budu nosioci primene ovih metoda u sopstvenim projektima.

Na skupu će nosioci projekta, profesor Čedo Maksimović i Ranko Božović održati kratke prezentacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.