Izvor: Beta | Sreda, 16.12.2015.| 18:29

"Jugoimport SDPR" radare u Sloveniji kupio za Vojsku Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je u sredu da je državna kompanija za promet naoružanja i vojne opreme "Jugoimport SDPR" učestvovala na tenderu za kupovinu dva polovna slovenačka osmatračka radara američke proizvodnje za potrebe Vojske Srbije.

- Javno preduzeće "Jugoimport SDPR" je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, a za potrebe Vojske Srbije, učestvovalo na tenderu koji je objavilo Ministarstvo odbrane Slovenije o prodaji korišćenih radara "AN/TPS-70". Na tenderu je ponuda "Jugoimport SDPR" izabrana kao najpovoljnija, međutim postupak nabavke je u toku a ugovor još nije zaključen - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dostavljenom agenciji Beta.

Specijalizovani vazduhoplovni portal "TangoSix" objavio je prethodno, pozivajući se na saopštenje slovenačkog Ministarstva odbrane, da je "Jugoimport SDPR" dao najbolju ponudu za kupovinu dva kompleta osmatračkih radara "AN/TPS-70" američke proizvodnje, koji se koriste i u Vojsci Srbije.

Tada nije navedeno da li su radari planirani za upotrebu u Vojsci Srbije ili u nekoj trećoj zemlji.

Pored dva radara u pitanju je kupovina i dva kompleta rezervnih delova.

Vojska Srbije ima u upotrebi tri radara istog tipa, od kojih su dva operativna u jedinicama 126. Brigade vazdušnog osmatranja javljanja i navođenja. Oni su nabavljeni iz američke kompanije "Westinghouse" sredinom osamdesetih godina i jedini su trodimenzionalni radari u VS.

Prvobitno su bila u upotrebi četiri radara tog tipa, ali je jedan uništen 1999. godine u NATO bombardovanju SRJ.

U pitanju je taktički radar dometa od oko 380 kilometra, koji je u upotrebi u velikom broju zemalja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.